Oktatás

2024.05.14. 13:46

Ebben is egyedi a Miskolci Egyetem

Boon.hu

A Miskolci Egyetem főépülete

Fotó: ÉM

Az újrahasznosítható nyersanyagok előkészítésével kapcsolatos szakemberképzés Magyarországon egyedül a Miskolci Egyetemen érhető el, amely környezettechnológiai kurzusaival és kutatásaival vívta ki a jogot a 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium megrendezésére – olvasható a Miskolci Egyetem közleményében. 

Kiemelik: a júniusban megvalósuló találkozón öt kontinens 13 országából érkező szakemberek vitatják meg a körforgásos gazdaság eléréséhez elengedhetetlen szakterületnek azokat a legújabb eredményeit, amelyek alkalmazásként hamarosan beépülhetnek a mindennapi életbe.

Nemzetközi konferencia 

A Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézete és a Magyar Kémikusok Egyesülete közös rendezésében június 24-26. között megvalósuló 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium a szakterület egyik legjelentősebb, világszintű, több mint 64 éves múltra visszatekintő konferenciasorozatának újabb állomása. A korábbi években Izmír (Törökország), Leeds (Egyesült Királyság) és Toulouse (Franciaország) adott otthont a nemzetközi találkozónak. A környezettechnológiai világkonferenciára  öt kontinensről, 13 országból érkeznek majd az ipari szakemberek, az egyetemeken tanító tudósok és az oktatásban résztvevő doktorjelölt hallgatók Miskolcra, hogy megvitassák a szakterület legújabb eredményeit, amelyek alkalmazásként hamarosan beépülhetnek a mindennapi gazdasági-társadalmi életbe.

Cél a körforgásos gazdálkodás

„A civilizált élethez szükséges nyersanyagokat jelenleg elsősorban a földkéregből nyerjük ki. Ahhoz, hogy a hasznos alkotóelemeket a kitermelt ásványokból ki tudjuk nyerni, azokat aprítással fel kell tárni. A körforgásos gazdaság megalapozásának ugyanilyen fontos része az aprítás és osztályozás, amely a ’városi bányászatban’ az emberi tevékenység nyomán keletkezett anyagokból – a hulladékokból, elhasznált autókból, épületekből, elektronikus eszközökből – igyekszik kinyerni a másodnyersanyagként újrahasznosítható elemeket. Ahhoz, hogy ezekből újra alapanyagokat lehessen előállítani, amelyekből újabb termékeket lehet majd gyártani, szintén szükség van az anyagok aprítására és osztályozására” – világította meg a szakterület lényegének alapjait Prof. Dr. Faitli József, a 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium elnöke, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézetének egyetemi tanára. Hozzátette: a szakterület oktatása Magyarországon egyedülállóan Miskolcon, az Alapanyaggyártási folyamatmérnök mesterképzési szakon folyik.

Fordulat az erőforrásokban

A körforgásos gazdaság jövőjével kapcsolatban már megfogalmazódott, hogy világszinten körülbelül 2050-ben következik be az a fordulat, amikor már több alapvető nyersanyag – mint például vas és réz – lesz az emberi eredetű forrásokban, mint magában a földkéregben. Érdekes továbbá az a gondolat is, hogy az emberiség ezeknek a másodnyersanyagoknak a kinyerésére az összes előállított energiának jelentős hányadát fordítja majd, többet, mint például az utazásra vagy a fűtésre – hívta fel a figyelmet. Az aprítás energiahatékonysága ezért kiemelt jelentőségű, így mindig az egyik kulcstémája az aprítási szimpóziumoknak.

Az Európai Kémikusok Egyesülete (EFCE) számos munkabizottságot működtet, amelyek a különféle szakterületeket fedik le, ezek közé tartozik az Aprítási és Osztályozási Munkabizottság. A Miskolci Egyetem részéről a Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet képviseli Magyarországot ebben a munkabizottságban, így került a 18. Európai Aprítási és Osztályozási Szimpózium rendezésének a joga Miskolcra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában