Digitália

2024.05.21. 06:00

Íme, a szer, ami megszünteti a másnaposságot

Nem gyakorló alkoholizálók megsegítésére készítették, de azért nekik is jól jöhet.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Axel Bueckert

Svájci kutatók ehető fehérjegélt kísérleteztek ki, amely megakadályozza, hogy az alkohol másnaposságot okozzon, mivel

segít lebontani az alkoholt a szervezetben, mielőtt még az problémává válna.

Azt ígérik, a szájon át fogyasztható gél nem engedi, hogy az ital olyan mérgező vegyületekké bomoljon le, amelyek leginkább felelősek a másnaposságért. Egereken tökéletesen bevált a dolog.

Elsősorban tejsavófehérjéből készül, továbbá vasatomokat és arany nanorészecskéket is tartalmaz. Lenyelése után a gélben lévő vas reakcióba lép a gyomrot vagy a beleket elérő alkohollal, ami ecetsavvá, az ecet fő összetevőjévé bomlik le. Ez azt is jelenti, hogy az alkohol nem alakul acetaldehiddé a májban (amikor alkoholt iszunk, az először acetaldehiddé, majd később ecetsavvá alakul). Az acetaldehid az alkohol jól ismert mérgező mellékterméke, és a kutatások azt sugallják, hogy az alkoholfogyasztást követő tartós jelenléte a véráramban fontos szerepet játszik a másnaposság előidézésében.

„A gél az alkohol lebomlását a májból az emésztőrendszerbe tolja. Ellentétben azzal, amikor az alkohol a májban metabolizálódik, nem keletkezik káros acetaldehid köztes termékként” – állítja Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich Élelmiszer- és Lágyanyag-laboratóriumának professzora az egyetem közleményében.

Mezzenga és csapata két különböző forgatókönyv szerint tesztelte a gélt alaposan beszívott egereken. Az elsőben az egereket közvetlenül egyetlen adag alkohol elfogyasztása előtt etették a géllel; a másodikban az egerek alkoholt és gélt kaptak tíz napon keresztül. Az egyetlen adag elfogyasztását követő 30 percen belül a gél 40 százalékkal csökkentette az egerek véralkoholszintjét a kontrollcsoporthoz képest, miközben levitte az acetaldehidszintjüket is. A 10 napos teszt során kiderült, hogy

a gél nemcsak az acetaldehid termelését csökkenti, hanem az alkohol okozta fogyást, valamint a máj és más szervek károsodását is.

A kutatók hétfőn tették közzé a koncepció bizonyítékait a Nature Nanotechnology folyóiratban. Természetesen további kutatásokra lesz szükség, különösen embereken, mielőtt megtudhatjuk, hogy a géljük valóban az alkoholizálás Szent Grálja-e.

Még ha a remélt módon is működik, csak italozás előtt vagy röviddel utána lesz érdemes lenyelni, mielőtt az alkohol bejut a véráramba. Tekintettel arra, hogy az ital által termelt acetaldehid nemcsak a másnapossághoz, hanem más, az italozáshoz kapcsolódó egészségügyi problémákhoz, például akár rákhoz is vezet, a csapat kutatása igen értékes lehet.

Talán nem meglepő, hogy a kutatók nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy géljük nem csupán az alkoholfogyasztás kellemetlen kockázatainak megúszására használható, hanem elsősorban az egészség megőrzésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!