Helyi közélet

2012.10.10. 19:03

Gondban a hétvégi gombászók

Miskolc - Könnyebben találni az erdőben gombát, mint Miskolcon hivatalosan működő szakértő gombavizsgálót.

Miskolc - Könnyebben találni az erdőben gombát, mint Miskolcon hivatalosan működő szakértő gombavizsgálót.Eső után kisüt a nap, a Miskolc környéki erdőkben megjelenik a gomba, azzal együtt az alkalmi gombászók hada is. Többnyire épp hétvégi programként választják az erdőjárást, amiből hazatérve - jó esetben - szeretnék bevizsgáltatni szerzeményüket, mielőtt a család asztalára tennék a gombás ételt. Csakhogy épp hétvégén erre nemigen nyílik módjuk.

Előírás és gyakorlat

Létezik egy kormányrendelet, amely előírja: a gyűjtött, szedett gomba vásáron, piacon csak ott árusítható, ahol a gombaértékesítési engedély kiadására és az értékesítés ellenőrzésére a vásár, piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik. (Hozzátesszük: ugyanezen kormányrendelet szerint a rendeletben előírt feltételek meglétét – közöttük ezt is – a települési jegyzőnek kell ellenőriznie.)

Miskolc három piacát „körbejárva”, kiderült: minthogy a Vasgyári piacot fenntartó KISOSZ-nak nem telik gombaszakértő alkalmazására, ott 2006-tól csak termesztett gombát árulnak. Bódvai János piacfelügyelő elmondta: eddig nem nagyon volt igény rá, mostanában keresték volna többen is, őket a Búza téri piacra irányították.

Egyetlen egy

A Búza téri piacon valóban alkalmaznak gombaszakértőt (második éve kettő helyett már csak egyet), igaz, nem a teljes nyitva tartási időben, csupán hétköznap, akkor hajnal 5-től fél 1-ig. A vasárnap számára a pihenésé.

– Aki gombát akar árulni, úgyis korán érkezik az áruval – kommentálta Dávid Ákos kereskedelmi igazgató. – Az az árus bevizsgáltatja a gombáját, a szakértő pedig kiadja róla a tanúsítványt.

Azt az igazgató is elismerte: ez nem oldja meg a hétvégi kirándulók gondját, viszont, mint mondta, érdemtelen volna, ha rajtuk vernék el a port, azon a cégen, amelyik legalább megpróbál eleget tenni az előírásoknak. Ráadásul ők 12 hónapon át alkalmazzák a szakértőt, s amikor ő jelen van a piacon, mindenkinek ingyen bevizsgálja a gombáját. Még azoknak is, akik utána a szomszédos őstermelői piacon adnak túl a portékájukon. Vasárnap pedig, amikor nincs szakértő, nem szabad gombát sem árulni a Búza téren. Megtudtuk: az ő gombavizsgálójuk nyári szabadságát az időjáráshoz szokták kötni.

A Városgazda által működtetett, szomszédos őstermelői piac egyik – más feladatkörrel ellátott – alkalmazottjának megvan a gombavizsgálói képesítése is, tudtuk meg Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding kommunikációs vezetőjétől. Anélkül egyetlen gombaárus sem válthat helyet, hogy ne tudná felmutatni a bevizsgálási tanúsítványt, mondta, ezzel – véleménye szerint – eleget tesznek a kötelezettségüknek .

Mit mutat a gyakorlat?

Az őstermelőin érdeklődve megtudtuk: a 3 helyjegyárus viszont forgó rendszerben váltja egymást. Vagyis gombavizsgáló jó esetben is csak minden 3. napon van...

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában