Helyi közélet

2015.09.16. 12:14

Kisgyermekes bérlet Miskolcon - Civil javaslat, megvizsgálják…

Miskolc - Kedvezményes kisgyermekes bérlet bevezetését kezdeményezi egy miskolci édesanya.

Miskolc - Kedvezményes kisgyermekes bérlet bevezetését kezdeményezi egy miskolci édesanya.„Ez egy olyan modern családtámogatási forma lenne, amely utazási kedvezményhez juttatja a kisgyermekes szülőket” – kereste meg lapunkat ötletével Geréné Gál Gabriella. Mint mondta: „Méltányos lenne, ha a nyugdíjas, a diák, illetve a 65 év feletti kedvezményekhez hasonlóan a kisgyermekesek is kedvezményesen vásárolhatnák meg bérletüket.

Valószínűleg nem váltaná ezt ki minden jogosult, hiszen ha lehet, a családok általában kerülik a tömegközlekedést, inkább autóval vagy gyalog mennek. Így leginkább azokat lehetne ezzel támogatni, akik nem engedhetik meg maguknak az autóval való közlekedést. Ugyanakkor az is feltételezhető, hogy azon jogosultak is vásárolnának kedvezményes kisgyermekes bérletet, akik korábban nem tudták megvenni a teljes árú havi bérletet”.

Más városokban már van

Az általa kidolgozott tanulmány tartalmazza, hogy más városokban – Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged, Veszprém, Szolnok – már létezik kisgyermekes bérlet. A legolcsóbb az utóbbi helyen, hiszen egy összvonalas havi bérlet ára Szolnokon az ezer forintot sem éri el.

A kétgyermekes édesanya ötletével megkerestük az MVK Zrt.-t. A felvetés ugyanis nem egyedi, az elmúlt években már többen javasolták. Ezt erősítette meg Pásztor Imre is, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs igazgatója, amikor elmondta, a kisgyermekes bérlet igénye a lakossági fórumokon is szóba került.

„Ez azonban a közszolgálati szerződés része, amelynek módosítása közgyűlési döntést is igényelhet. De a kisgyermekes bérlet esetleges bevezetése egyeztetés alatt áll. Egyelőre azt kell megvizsgálni, hogy a közlekedési vállalat gazdasági lehetőségeivel hogyan egyeztethető össze” – magyarázta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában