Dilemma

2024.04.28. 07:00

Van még okunk félni a hajnali fagyoktól?

Egyre melegebb és szárazabb idő - ha az lesz - tovább gyorsíthatja a növények fejlődését.

Pap Gyula

Szerencsére megszűnőben van ez az állapot

Fotó: Bencsik Adam

Az elmúlt tíz nap hűvös időjárása visszavetette a növényi vegetáció idő előtti, rendkívül gyors fejlődését. A csapadék igen jót tett a csírázó vagy éppen kisorolt napraforgónak és kukoricának, de az őszi vetéseknek is nagy szüksége volt az esőre azzal együtt is, hogy a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is kedvező körülményeket találtak. 

A hétvégén - már tapasztalhattuk - ismét változott időjárásunk jellege, az előttünk álló egy hétben visszatér a száraz, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő - írja legfrissebb elemzésében a met.hu.

Csökkent a csapadékhiány

"Pénteken reggel nulla fok körüli hőmérsékletet mutattak a hőmérők, de ez nem károsította a kultúrákat felénk – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. - Az elmúlt időszakban felénk mintegy 16 milliméter, de Emődnél például 27 milliméter hullott, ami életmentő volt" – fogalmazta meg a szakember. 

A hűvös miatt nehezen induló keléseket is begyorsíthatja a következő hetek várhatóan magasabb napi középhőmérséklete és reméljük, hogy a fagyveszélytől már nem kell tartanunk

 – tette hozzá. 

Múlt kedd óta hűvös, gyakran csapadékos időben volt részünk. Minden nap esett valahol az országban, gyakran voltak kisebb-nagyobb záporok, akár jégdara záporok, egy-egy zivatar is előfordult, a múlt kedden és e hét keddről szerdára virradó éjszaka pedig országos, áztató eső öntözte a földeket. 

Így az elmúlt tíz napban országszerte több esett az ilyenkor szokásosnál, az északi országrészben és a Tiszántúlon nagy területen 30-50 milliméter közötti mennyiség hullott. Csökkent a csapadékhiány, az elmúlt 30 nap csapadékösszege főként a Dunántúl délkeleti és az Alföld déli részén mutat negatív eltérést. A talajok nedvességellátottsága jelentősen javult a tíz nappal ezelőtti állapothoz képest. 

A felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben helyenként telítődött. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a 20-50 centiméteres réteg vízellátottsága országszerte megfelelő 50-100 centiméteren pedig továbbra is telítettek a talajok – hívja fel a figyelmet a met.hu. 

Három héttel előrébb járnak

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az Alföld északi részén a téli belvízfoltokban az őszi vetések kipusztultak. A kalászosok intenzíven növekednek, egyre többfelé a kalászhányás fázisában járnak, az őszi káposztarepce pedig virágzik, de már a virágzás végén jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött, mert nem rövidültek tovább a tavaszi fenológiai fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége, a magágy készítése és a vetés sokfelé igen száraz talajba történt. A gyümölcsfák már elvirágzottak, a terméskezdeményeket és a növekvő termést a nagyszámú kártevő mellett gyenge éjszakai fagyok veszélyeztették. A már virágzó akác számára nem jött jól a hűvös, gyakran csapadékos idő, ami a beporzást hátráltatta.

Érkezik a meleg

A folytatásban ismét visszatér a meleg, száraz idő. Még előfordulhatnak gyenge záporok, de igazából a jövő hét közepéig országszerte száraz időre van kilátás, és csak utána  várható ismét szórványos esők, záporok megjelenése. A talajok száradását a sok napsütés mellett napközben gyakran feltámadó élénk szél is elősegíti majd. Szombattól jelentősen melegszik az idő, megszűnik a fagyveszély, napközben pedig nagy területen melegszik 20, a jövő hét első felében 25 fok fölé a levegő. A hőösszeg ismét gyors növekedésnek indul – jelzi az elemzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!