Ítélet

2024.04.19. 08:34

Nincs felelőse a hat évvel ezelőtti miskolci kisvasút-balesetnek

2018. június 11-én, a hajnali órákban az elszabadult LÁEV-szerelvény a miskolci Dorottya utcánál nekiütközött a villamosmegállóból éppen induló villamosnak.

Szaniszló Bálint

A villamos oldalának ütközött

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a három vádlottnak az ügyében, akiket a lillafüredi kisvasút „elszabadulása” és villamosnak ütközése miatt a módosított vád szerint közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolt meg az ügyészség.

Elszökött a fékből a levegő 

Az ítéletben megállapított tényállás szerint 2018. június 11-én a hajnali órákban a miskolci Majláth telephely fővágányán egymáshoz kapcsolva hátrahagyott és leállított, egyenként 10 tonna súlyú vasúti kocsik légfék rendszeréből a levegő elszökött, amelynek következtében azok a Dorottya utca irányába enyhén lejtős pályaszakaszon megfutottak. 

Daruval emelték ki az elszabadult kisvasút kocsikat
Fotó: Bujdos Tibor

A vasúti kocsik a vágányzáró sorompó használatának hiányában áttörték a telephely Dorottya utca felőli, zárt állapotú kapuját, ezáltal a nyílt vasúti pályára jutottak. Ezt követően a végállomásig tartó, mintegy 2 kilométeres útszakaszon óránkénti 20-40 kilométeres sebességre gyorsultak fel, majd – kitörve az ütközőbakot – nekiütköztek a villamosmegállóból éppen induló, és az Árpád út irányába szabályosan továbbhaladni szándékozó villamos középső részének. Az ütközés során személyi sérülés nem történt.

Nem volt szabályozva a feladatkör 

A bíróság a szakértői vélemény alapján azt állapította meg, hogy nem volt konkrétan szabályozva a kisvasutat üzemeltető vállalatnál az egyes dolgozók pontos feladatköre, a munkavállalók szokásjog alapján végezték feladataikat, ezért a vádlottak büntetőjogi felelőssége nem volt megállapítható a baleset bekövetkeztében.  

Erre figyelemmel a vonatvezetőt és a forgalmi szolgálattevőt bizonyítottság hiányában, míg a tartalékos mozdonyvezetőt bűncselekmény hiányában – az ellenük közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól - felmentette. Az ítélet nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában