Szemléletformálás

2023.10.10. 15:32

Hulladék: a szemetes helyett a komposztkeretbe (fotók)

A komposztálás napjához kapcsolódó szemléletformáló programot szervezett Miskolc önkormányzatának Ökomenedzser Irodája a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében.

Póczos Nikolett

Gazdára talált egy komposztkeret

Fotó: Ádám János

Október 10-én, kedden, a Szent István téren az érdeklődők komposztkeretet is igényelhettek, de számos szemléletformáló játékot is kipróbálhattak.

A rendezvény célja, a komposztálás napjához kapcsolódóan a komposztálás - mint az avar és kerti hulladékok égetésének alternatívája, zöld hulladékok hasznosításának fenntartható módja – népszerűsítése. 

Hudák Katalin Miskolc önkormányzatának Ökomenedzser Irodájának munkatársától megtudtuk, hogy Nulla Hulladék Hálózat kezdeményezte a komposztünnepet, hogy minél többen információt kapjanak arról, hogy a komposztálás mennyire hasznos és fontos, különösen manapság amikor rengeteg hulladékot termelünk, amelynek nagy része hulladéklerakókban végzi, melyeknek nem is ott lenne a helye, hanem az lenne a jó, ha helyben hasznosulhatna – hangsúlyozta. 

Majd kiemelte: 

itt most, ma lehet igényelni ingyenes komposztkeretet, de a város honlapjáról is letölthető az igénylőlap. Egyébként a zöldhulladék hasznosításával egyre többen vannak tisztában és őket köszönet is illeti, hogy hozzájárulnak a levegő minőségének védelméhez azáltal, hogy komposztálnak.

Azt is hozzátette, hogy ez egy hat éves projekt része, melynek során eddig már 1500 komposztkeretet osztottak ki. Mint megtudtuk az igénylők között nagyon sok a nyugdíjas, de vannak középkorú és egyre több fiatal kertészkedő. 

Benke Barna is jelezte igényét a komposztkeretre, mert ő már tíz éve véget ilyen tevékenységet. Van egy konyhakertje és a zöldhulladékot mindig összegyűjti, és így juttatja be a különböző vitaminokat. Véleménye szerint így sokkal szebbek lesznek növényei, mint a mesterséges anyagoktól, tápoldatoktól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában