Figyelem

2024.05.09. 17:30

A jó idő előcsalogatta a bükki medvét

Cserépfalu környékén május elején lakossági bejelentés, ezen a héten pedig vadkamerás felvétel igazolta, hogy a jó idő nem csak a kirándulókat, hanem a medvét/medvéket is kicsalogatta a szűkebb területükről.

Gárdonyi Edina

Az anyamedve kicsinyeivel veszélyes lehet

Fotó: MW

Először május 3-án figyelmeztette a lakosságot és a kirándulókat Csendes Péter, Cserépfalu polgármestere, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a Hór völgyén, a Subalyuk-barlang környékén, mert lakossági bejelentés érkezett, miszerint medvét észleltek. Kedden újabb tájékoztatást tett közzé, ami igazolta a lakossági medveészlelést, hiszen vadászok által működtetett vadkamerák több helyen is medvét rögzítettek. 

A medvenyom árulkodó jel
Fotó: BOON

Fokozott óvatosság kell

A boon.hu megkereste a polgármestert, aki kérdésünkre elmondta, hogy kedd óta újabb észlelésről nem tud. Azért közölték a közösségi oldalon ezt az információt, hogy ha lehetséges, a lakosok és a kirándulók kerüljék a külterületeket, amennyiben pedig mégis arra járnak, akkor fokozott óvatossággal járjanak el az erdőben, valamint a helyi állattartók figyelmét is szerették volna felhívni arra, hogy haszon- és háziállataik biztonságára kiemelten figyeljenek.

Télen is aktívak voltak a medvék

Az április elején történt szlovákiai medvetámadások kapcsán a boon.hu megkereste a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy észleltek-e mostanában barnamedvét a nemzeti park területén. Kérdésünkre Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi gerinces zoológiai szakreferense elmondta, hogy a barnamedve néhány hazai példánya télen is aktív volt, mozgásukat, életjeleiket munkatársaik egy-egy szűkebb területen rendszeresen észlelték. 

Néhány élőhelyen (pl. Bükk s környéke, szlovák–magyar államhatár környéke) a faj jelenléte szinte folyamatosnak tekinthető. A faj hazai egyedei jellemzően elkerülik a lakott területeket, erdősült területhez kötődnek, és általában éjszaka mozognak. 

Tartósan megtelepedtek

Tájékoztatott továbbá, hogy a korábbi, alapvetően kóborlásra utaló előfordulási adatok napjainkra már több azonosított helyszínen tartós, egész évi itt tartózkodásra, fokozatos megtelepedésre utalnak. A faj hazai élőhelyei túlnyomóan erdei élőhelyekhez kötődnek, de alkalmanként – vélhetően a faj által használt útvonalak közelébe eső – települések közelében is történtek már észlelések. Az eddigi adatok alapján úgy vélik, hogy a faj egyedei a folyóvölgyek mentén mozognak, a főutak, autópályák és az azok mentén kialakított kerítésrendszerek pedig nem jelentenek akadályt a barnamedvék számára. 

An,Adorable,Cub,And,Adult,Female,Of,Brown,Bear,,Ursus
Kerüljük el őket
Fotó: MW

Rendszeresen látogatják az élőhelyeken kialakított vadászati létesítményeket, szórókat, ahol jelentős mennyiségű növényi eredetű táplálékot találnak. Felhívta a figyelmet, hogy a medvével kapcsolatos alapvető információk, helyes viselkedési javaslatok a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján is elérhetők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában