Szent Flórián napja

2024.05.04. 16:30

Bátorság és önfeláldozás – május 4. a tűzoltók napja

Május 4-én világszerte a tűzoltókra és a tűzoltó hivatásra szegeződik a figyelem, 1991 óta Magyarországon is ünneplik Szent Flórián napján a tűzoltókat.

Fotó: MW

Szent Flórián a tűzoltók védőszentje megtestesítője a tűzoltói munka lényegének: a bátorságnak, önfeláldozásnak, állhatatosságnak, becsületnek és az emberek megsegítésének. A monda szerint Szent Flórián még Diocletianus római császár idején élt, tehetsége révén a Caecia erőd parancsnokságáig jutott. Az erődben tűz ütött ki, amit Flórián emberfeletti erővel fékezett meg, megmentve a város lakóit a kínhaláltól.
A miskolci központú Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alatt lévő tűzoltó-parancsnokságokon összesen csaknem 760 tűzoltó dolgozik, ebből több mint 120-an szolgálnak Miskolcon. Az igazgatóság szerencsés helyzetben van a létszám feltöltöttségét és az utánpótlást illetően, a fluktuáció minimálisnak tekinthető – válaszolta a boon.hu kérdésére Dojcsák Dávid tűzoltó százados, szóvivő.

Pénteken koszorúztak

A tűzoltónap kiemelt figyelmet kap a parancsnokság életében. Ilyenkor rendszerint ünnepi állománygyűlést tart az igazgatóság, amelyen elismeri a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák munkáját. A miskolci tűzoltók az épületük előtti Szent Flórián-szobor, és az Avasi református temetőben nyugalomba helyezett egykori parancsnokhelyettes, Eötvös Lajos sírjának koszorúzásával tisztelegnek a múlt előtt – tette hozzá a tűzoltók napjával kapcsolatban a szóvivő.

Tűzoltó lehetsz vagy...

Ha valaki tűzoltóként szeretne másokon segíteni, ezeknek a szempontoknak kell megfelelni:
- magyar állampolgárság, cselekvőképesség, büntetlen előélet, 18. és 55 év közötti életkor, állandó belföldi lakóhely, középfokú állami iskolai végzettség,
- a beosztás ellátásához szükséges egészségi, pszichikai, fizikai alkalmasság, kifogástalan életvitel, továbbá hozzájárulás annak szolgálati viszony létesítése előtti, valamint a szolgálati viszony fennállása alatti ellenőrzéshez, törvény szerinti alkotmányos jogok korlátozásának elfogadása, valamint előnyt jelent a „C” kategóriás vezetői engedély. Jelentkezni az igazgatóságra benyújtott önéletrajzzal lehet.

-  A sikeres pályázónak öt hónapos felkészítés után kell szakmai vizsgát tenni a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A képzések rendszerint februárban és szeptemberben indulnak. A végzősöket a sikeres szakmai vizsga után hivatásos állományba nevezik ki és megkezdhetik a szolgálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában