Megtudtuk

2024.05.02. 07:00

Nagy harcban dőlt el a miskolci húszemeletes sorsa - képekkel

Miskolc - Felújítását, átépítését is tervezték, úgy volt, pályázati pénz lesz a felújítására. Sokadszor póbálta értékesíteni a Miskolc Holding Zrt. a húszemeletest.

Szaniszló Bálint

Most még ez a kép fogadja az arra járót a húszemeltesnél

Fotó: Bujdos Tibor

"A miskolci Szentpéteri kapu 70. szám alatt lévő 117 lakásos toronyház felújítási kötelezettséggel eladó. Az ingatlan 513 négyzetméter nagyságú telken fekszik. Az épületben lakások és irodák egyaránt kialakíthatók. Az ingatlan értékesítése nyílt pályáztatásos eljárás alkalmazásával történik. Az ingatlanról bővebb információ a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatóságán érhető el. Az értékesítés feltételeit tartalmazó kiajánlási dokumentáció a Miskolc Holding Zrt. Üzleti Ingatlanhasznosításán vásárolható meg." 

Ezt a felhívást esztendőkön át lehetett olvasni ingatlanokat megvételre ajánló portálokon.

20240224 Elhagyott 20 emeletes ház Miskolcon 6
Patinás épülete volt a húszemeletes Miskolcnak
Fotó: Bujdos Tibor

Eddig nem kellett senkinek 

A Miskolc tulajdonában lévő Szentpéteri kapui húszemeletes lakóépületre a Miskolc Holding Zrt. immár esztendők óta sikertelenül keresett vevőt. Az 1968-ben épült lakóház kikiáltási árát korábban bruttó 622 millió forintban határozták meg, majd - miután egyetlen jelentkező sem akadt - egy 2021. január 27-én keletkezett polgármesteri döntéssel bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat. Ilyen feltételekkel sem akadt olyan érdemi befektető, aki komoly ajánlattal jelentkezett volna az épület megvételére.

Csökkentették az árát  

A miskolci önkormányzat idén február 29-re összehívott közgyűlésén újra napirenden volt a Szentpéteri kapu 70. szám alatti toronyház sorsa. Az erről szóló napirendi pont összefoglalójában megemlítették, hogy "Az ingatlant a Miskolc Holding Zrt. folyamatosan hirdeti, de mindeddig nem érkezett vételi ajánlat annak megvásárlására. A megváltozott körülményeket figyelembe véve új értékbecslés készült, mely alapján javasoljuk a korábbi döntések módosítását."

Az új értékbecslés mintegy 505 millió forintban határozza meg az épület "kikiáltási árát".  

A közgyűlés igent mondott a javaslatra, így a legfrissebb kiírásban már ilyen áron kerestek rá vevőt.

Nem kellene eladni 

Az említett közgyűlési ülésen egyébként nem volt egységes a vélemény a húszemeletessel kapcsolatban. A javaslathoz hozzászóló Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy ész nélkül adja el a város ingatlanjait. Azt sem tudni, hogy az esetlegesen befolyó összegeket mire fogják fordítani.

„A húszemeletesből munkásszálló lett volna és a terv jó volt. A mostani városvezetésnek viszont nincs elképzelése sem, hogy mi legyen a húszemeletessel. Inkább eladnák.”

20240224 Elhagyott 20 emeletes ház Miskolcon 8
Ilyen állapotban - érthetően - nem kelendő az épület
Fotó: Bujdos Tibor

Veres Pál polgármester viszont azt mondta, hogy az esetleges leendő vevőkkel arról fognak tárgyalni, hogy a város érdekeinek megfelelően fejlesszék az épületet. 

Tervek voltak vele    

A boon.hu több alkalommal foglalkozott vele, hogy az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat tervet készített a húszemeletes hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű, komfortosabb munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül. Úgy gondolták, a tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégeknek segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. 

Ez összhangban állt a Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programjáról szóló rendeletben vállalt bérlakás biztosítására vonatkozó rendelkezéssel. A város meghatározó épületének felújítása ráadásul Miskolc arculatának javítása szempontjából is különös jelentőséggel bír. Az elképzelt projekt tervezett nettó összköltsége - akkori árakon - valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Sajnos nem állt rendelkezésre a megígért pénz, így nem sikerült elindítani a projektet.

Itt a reménysugár 

Miután hónapok teltek el a közgyűlési döntés óta, megkérdeztük a miskolci városháza sajtó osztályát, hogy van-e pozitív elmozdulás az épület eladásával kapcsolatban. A válasz is megérkezett, amely a következőket tartalmazza:

Parázs licitet követően lett vevő a húszemeletesre. Az értékesítési eljárás az adásvételi szerződés megkötésével folytatódik.

Mindez azt jelentheti, hogy van esély rá, hogy belátható időn belül kézzel fogható munkálatok kezdődnek el a toronyházban és környékén. A legfrissebb hírekről természetesen tájékoztatjuk a boon.hu olvasóit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában