Ünnep

2024.05.06. 16:05

A könyvtárban majálisozhatunk Miskolcon szombaton

Május 11-e Miskolc város napja alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban és környékén rendezik meg a VIII. Könyvtári Majálist.

Boon.hu

A szabadtéri játékoknak is helye van a Könyvtári Majálison

Fotó: Ádám János

A rendezvényt szombaton délelőtt tíz és délután három óra között rendezik meg. A program legfontosabb célja a könyvtár, valamint a könyvek világának megismertetése és megszerettetése, a gyermekek olvasás iránti igényének felkeltése. 

A Könyvtári Majális sajtótjékoztatóján
Fotó: Galambos Eszter

Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy egy nagy hagyománnyal rendelkező rendezvényről van szó, hiszen 2015 óta tartják és az egyik legnépszerűbb programnak számít. Egy olyan családi napot kínál ez a majális, amikor be lehet járni az épületet szombat délelőtt és kora délután. Különböző állomások várják az érdeklődőket, színes programokkal, ami általában egy koncerttel kezdődik. 

A Miskolc város napjához kapcsolódó programot a Kolompos együttes Kolompos mulatság című koncertje nyitja. Az idén hatvan éves Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első osztályosainak Zümmögő című produkciója, majd a Görögkatolikus Általános Iskola Versről versre, énekről énekre című műsora kínál kellemes kikapcsolódást. 

A délutáni program során a Hámori Waldorf Általános Iskola tanulóinak programja francia hangulatot varázsol az érdeklődők elé, majd Zene szárnyán címmel a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak előadását hallgathatják meg. Zárásként két fiatal tehetség is bemutatkozik, Dienes Csenge a Földes Ferenc Gimnázium diákja musical slágerekből nyújt át csokrot, Leszkoven Levente a Hámori Waldorf Általános Iskola tíz éves tanulója pedig Vitéz László és az elátkozott malom című bábjátékát mutatja be. 

Családi vetélkedő is lesz

A szervezők ismét különleges élményekkel teli versengésre invitálják a játékos kedvű olvasókat. Aki a virágot szereti… elnevezésű vetélkedőn a családok a könyvtárban és a szabadtéren – vagyis a Népkertben – egyaránt érdekes feladványokkal találkozhatnak, amelynek középpontjában a virágok állnak. 

Miklós Katalin a gyermekkönyvtár vezetője örömmel újságolta, hogy tapasztalataik alapján egy ilyen napon átlagban hetven-nyolcban család fordul meg, ez összesen kétszáz embert jelent. Nagyon népszerűek a koncertek, a kézműveskedés és a játszópark illetve az ismeretterjesztő előadások. A vetélkedőn a családok menetlevelet kapnak és ezzel járják végig az állomásokat, ahol minden esetben egy kis ajándékkal is kedveskednek a számukra. 

Kedvezményesen iratkozhatunk be 

A rendezvényen az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai tartanak természetismereti foglalkozást a fiataloknak. Újramesélt kötelező olvasmányok címmel Perjési F. Kriszta tanító, logopédus mutatja be köteteit. A programban a tavalyi évhez hasonlóan most is lesz kutyás bemutató is, a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület jóvoltából. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mesterség-bemutatóval, Borka játszóháza különböző ügyességi, készségfejlesztő játékokkal, könyvtárunk munkatársai a könyvkötés megismertetésével készülnek. Intézményünk ezen a napon kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, valamint könyvvásárral is várja az érdeklődőket. 

A nap részletes programja: 

Időpont: 2024. május 11., szombat 10.00–15.00

Helyszín: a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épülete és az előtte lévő tér (Miskolc, Görgey A. u. 11.)

10.00 A VIII. Könyvtári Majálist megnyitja: Varga Andrea, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere

10.00-13.00 Aki a virágot szereti… Családi vetélkedő a könyvtárban és a Népkertben. Játékos feladványok – meglepetésért

10.00-13.00 Készítsd velünk! A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjainak mesterségbemutatója és játszóháza

10.00-13.00 Az én könyvem. Ismerkedés a könyvkötés alapjaival a könyvtár munkatársainak irányításával

10.00-15.00 Borka Játszópark. Ügyességi, logikai és készségfejlesztő játékok a szabadban. 0-tól 99 éves korig

10.05-11.05 Kolompos mulatság. A Kolompos együttes koncertje

11.00-12.00 A Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület bemutatója

11.00-14.00 Újramesélt kötelező olvasmányok. A  köteteket bemutatja: Perjési F. Kriszta tanító, logopédus

12.00-12.15 Zümmögő: szerkesztett játék versekből. A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első osztályos színjáték tanszakos tanulóinak összeállítása

12.20-13.00 Versről versre, énekről énekre. A Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola tanulóinak műsora 

13.00-15.00 Játékos természetismereti foglalkozás és játszóház az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak vezetésével

13.00-13.20 Francia hangulat. A Hámori Waldorf Iskola második osztályának műsora 

13.30-14.00 A zene szárnyán. A Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak előadása 

14.00-14.10 Musical slágerek. Előadó: Dienes Csenge, a Földes Ferenc Gimnázium diákja

14.20-14.50 Vitéz László és az elátkozott malom (vásári bábjáték). Előadó: Leszkoven Levente (10 éves) a Hámori Waldorf Iskola diákja

10.00-16.00 Tavaszi könyvvásár a könyvtár bejáratánál. Régi és új könyvek vására 200 Ft/db áron

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában