Helyi sport

2024.05.02. 13:20

Dr. Fazekas Csaba és Bene Szilárd is MEFS-díjat kapott

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) április 25-én, csütörtökön, Budapesten tartotta meg tisztújító közgyűlését, melynek keretében Rakaczki Zoltánt beválasztották az elnökségbe, dr. Fazekas Csabát és Bene Szilárdot pedig elismerésben részesítették.

A tagság a 2024-2028-as időszakra újra választotta a szervezet elnökének Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost. Az elnökségben ismételten helyet kapott Rakaczki Zoltán, a MEAFC elnöke.

A MEFS Közgyűlésén hagyományosan elismerik az egyetemi sportért kiemelkedő munkát végző sportszakemberek munkáját. A MEFS által alapított díjakat ezúttal Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke, Dr. Gál András Levente és Prof. Dr. Bács Zoltán a MEFS alelnökei, Dr. Freyer Tamás, Rakaczki Zoltán, Vladár Csaba, Molnár Dániel a MEFS elnökségi tagjai, és Frenkl Orsolya a MEFS örökös tagjának Frenkl Róbertnek a lánya adták át.  

A miskolci sportvezetők közül ketten is elismerésben részesültek. A MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért-díjat dr. Fazekas Csaba, a MEAFC elnökségi tagja, a kosárlabda szakosztály vezetője kapta meg. Az aranyplakettet az egy adott szakterületen éveken át kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportvezetők - évente legfeljebb öten – kaphatják meg.

Dr. Fazekas Csaba egyetemi sporthoz való kötődése a kosárlabdázáson keresztül kezdődött, 1997-ben MEFOB győztes lett a Miskolci Egyetem csapatával. 2012-től a MEAFC kosárlabda szakosztályának a vezetője. Megszervezte a Miskolci Egyetem férfi és női csapatát, amely a 2012/2013-as szezontól állandó részvevője a Kosárlabda MEFOB-nak, utóbbi években pedig legalább egy csapattal már a négyes döntőknek is. 2018-ban a férfi csapat megnyerte a MEFOB-ot. Elsődlegesen neki köszönhető, hogy a MEAFC férfi kosárlabda csapata az NB I/B Piros-csoportjában versenyez és döntően hallgatókból áll. A 2017-es Egyetemi Kosárlabda EB egyik főszervezője volt. 2012. óta elnökségi tagja is a MEAFC-nak és valamennyi jelentősebb egyesületi projektben – legyen az egyetemi sportinfrastruktúra fejlesztés, sportesemények megrendezése, szolgáltatások bővítése, vagy hallgatói élsportolói mentorprogram – aktívan részt vett. Eredményesen tudott külső forrásokat (szponzoráció, magánszemélyek támogatása) bevonni, segítve ezzel a MEAFC gazdálkodását. Elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az elmúlt 12 évben a MEAFC egyaránt a magyar egyetemi sport és a miskolci sportélet meghatározó sportegyesületévé vált. Komoly szerepe van abban, hogy a MEAFC tevékenységét 2023-ban vármegyei PRÍMA-díjjal ismerték el. A nagy felelősséggel és jelentős elfoglaltsággal járó hivatása mellett – ő Miskolci Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese – évek óta elképesztő energiákat mozgósít a Miskolci Egyetem sportéletének fejlesztése érdekében.

A MEFS Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért-díjat Bene Szilárd, a Miskolci Egyetem Sportközpontjának vezetője vehette át. Az emlékérem azoknak a személyeknek adható, akik egy-egy kiemelkedő, egyetemi sporthoz kapcsolódó esemény kapcsán szakmai munkájukkal, támogatásukkal nagymértékben hozzájárultak az adott rendezvény sikeréhez.

Bene Szilárd elsődlegesen a 2023. július 13-19. között Miskolcon megrendezett Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságon végzett szakmai munkájával érdemelte ki a díjat, hiszen főszervezőként nagymértékben hozzájárult a két egyetemi kontinensviadal sikeréhez. A Miskolci Egyetemi Sportközpont vezetőjeként meghatározó szerepet töltött be a 2022-es miskolci MEFOB Fesztivál megszervezésében. A júliusi Európai Egyetemi Játékok előkészületeiben is komoly része van, az eseményen pedig a sportigazgatói feladatokat látja el, a miskolci sportágak vonatkozásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!