Labdarúgás

2024.05.08. 14:00

Nyíregyháza-Diósgyőr balhé: felfüggesztették az eljárást

A rendőrség abbahagyta a nyomozást a balmazújvárosi szurkolói rendbontással kapcsolatban.

Az egy évvel ezelőtti, a meccset követő szurkolói ,,találkozó"

Fotó: Olvasónktól

Egy éve, a 2023. május 7-én megrendezett Nyíregyháza SFC – Diósgyőri VTK NB II-es labdarúgó bajnoki után csatajelenetek játszódtak le Balmazújvárosban.

Ezt a mérkőzést azért rendezték a hajdúsági városban, mert a nyíregyházi együttes stadionját újjáépítik. A meccsre a DVTK már bajnokként érkezett, a szabolcsi csapatnak viszont akkor a biztos bennmaradás eléréséhez kellettek volna a pontok. A találkozót 1500 néző előtt játszották le, és a diósgyőri Bárdos Bence által a 87. percben szerzett góllal alakult ki az 1-1-es végeredmény. Miután a játékvezető sípszóval jelezte a meccs végét és a pályán véget ért a csata, ezt követően azonban a lelátón, illetve a pálya szélén a két szurkolótábor között folytatódott a harc.

Beszámolónk

A történtekkel kapcsolatos egy évvel ezelőtti beszámolónk így szólt:

,,A mérkőzés lefújását követően, 3-4 perccel, miután a két tábor megköszönte játékosinak a küzdelmet, a nyíregyháziak mintegy 100 fős ultratáborából 30-40 fanatikus nem a kijárat felé indult, hogy elhagyja a szektort, hanem a klubház feletti lelátón a DVTK tábor felé kezdett futni, összecsapást keresve. A 300 fős piros-fehér tábor tagjai vették a ,,jelzést” több tucatnyian kitörtek a számunkra fenntartott szektorból és a pálya melletti sávban, a hozzájuk közelebb eső kispad mellett, a mintegy egy méter magas kerítés felett keveredtek ütésváltásba. A kemény ,,diók” közül többen a lelátó felső soraiban megjelenő szabolcsiak ellen fordultak, majd miután a hazaiak érzékelték, hogy túlerőben vannak a vendégek, visszavonulót fújtak. Az üldözéses csatának a DVTK drukkerekkel érkezett rendezői gárda próbált véget vetni, és ha nem is könnyen, de sikerrel jártak. Mire az addig a stadionon kívül állomásozó készenléti rendőrség tagjai az attak helyszínére értek, nagyjából normalizálódott a helyzet. Az egyenruhások felsorakozása a vendégszektort elhagyó diósgyőrieket is arra késztette, hogy a pálya melletti részről, ezt követően pedig a stadionból távozzanak. A vendégekkel érkezett rendezői gárda a balhé után a hazai rendezőgárda felelősségét vetette fel, azt, hogy miért nem akadályozták meg, hogy a hazai szurkolók a diósgyőriek közelébe kerüljenek.”

Egy éve, fél éve

Az incidens másnapján az is kiderült, hogy a balmazújvárosi stadionban 2023. május 7-én, a mérkőzés után történtekkel kapcsolatban a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Akkor azt is közölték, hogy mivel folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó, további tájékoztatást nem adnak.

Fél évvel a nyomozás megindítása után, tavaly novemberben arról érdeklődtünk a kommunikációban illetékes Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodájánál, hogy hol tart az ügy felderítése, tart-e még a nyomozati szakasz, vagy lezárult-e, valamilyen eredménnyel, amire azt a rövid választ kaptuk, hogy az esettel kapcsolatos ,,büntetőeljárás még folyamatban van”. 

Felfüggesztették

Most, újabb félév elteltével, a szurkolói incidens után ismét megkerestük a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, és arról érdeklődtünk: hol tart az ügy, folyamatban van-e még a rendőrségi eljárás, lezárult-e a nyomozás, ha igen, milyen eredménnyel, a büntetőeljárás melyik fázisánál tartunk, ügyészségi szakaszba került-e az ügy? A rendőrség sajtóirodájától ezt a választ kaptuk:

,,A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság a csoportos garázdaság, valamint súlyos testi sértés bűntett miatt indított eljárásokat 2024. január 26-án felfüggesztette, mivel az elkövetők kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható.”

Egy fél éve arról számoltunk be, hogy honlapunk, a boon.hu információja szerint a nyomozás során mindkét szurkolótábor részéről hallgattak meg olyanokat, akiket a stadion kamerarendszere alapján, és más módon sikerült beazonosítani, de mivel ők nem tudtak azonosítani másokat, a csoportosan elkövetett garázdaság bűntettet át kellett minősíteni. Információink szerint a súlyos testi sértés azért nem volt bizonyítható, mert az esetnek nem voltak sértettjei, ugyanis azok, akik sérülést szenvedtek a stadion területén azon az estén, nem erősítették meg, hogy ez verekedés során történt velük.

Mindez azt jelenti, hogy elmúlt tíz év legnagyobb magyarországi, stadionon belüli rendbontása után – jelen állás szerint – nem vonnak felelőssége senkit. Ugyanis a két ellentétes tábor tagjai ,,összezártak”, az ügyben kihallgatottak értékelhető vallomásokat nem tettek másokra, illetve nem kerültek elő olyan képi felvételek, amelyek segítették volna a rendőrégi eljárás eredményes lefolytatását, személyek beazonosítását. Ha ez utóbbi így marad, akkor az ügy rendőrségi része nem éled fel jelenlegi tetszhalott állapotából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!