Friss hírek

2009.08.21. 09:41

Tovább nõtt az orosz erõmûben történt robbanás áldozatainak száma

<p>Újabb kilenc holttestet találtak a mentõalakulatok a Szajano-Suskenszkaja vízi erõmûnél, ezzel 26-ra nõtt a hétfõi katasztrófa halálos áldozatainak száma - közölték péntek reggel az illetékes hatóságok. A kutatócsapatok 49 embert továbbra is keresnek, ám kicsi az esélye, hogy élve találják meg õket.</p>

A tartományi rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivõje, Dmitrij Kudrjavcsev péntek délelõtt arról számolt be, hogy kora reggel hét holttestet találtak az erõmûben a mentõcsapatok, míg Irina Butenko, a minisztérium egy másik szóvivõje azt közölte: az éjszaka folyamán másik két holttestet szállítottak el az erõmûbõl.

A nap folyamán a helyszínre várják Vlagyimir Putyin miniszterelnököt, aki saját maga kíván tájékozódni a mentési munkálatokról - erõsítették meg a szóvivõk. Putyin elõzõ nap arra szólította fel Oroszország fõbb erõmûveit és üzemeit, hogy hajtsanak végre biztonsági ellenõrzések, mert - mint mondta - "a technológiai fegyelem igen alacsony" az országban.

A Szibériában, Moszkvától nagyjából négyezer kilométerre keletre mûködõ Szajano-Suskenszkaja erõmû egyik turbinatermében hétfõn, szerelési munkálatok közben robbant fel egy olajjal mûködõ transzformátor. A detonáció következtében megsérült a terem fala és mennyezete, ahol hamarosan betört a víz.

A vízerõmû fõmérnöke, Andrej Mitrofanov szerint a vízbetörés idején 300-an lehettek a turbinateremben, míg más források szerint százan. A teremben húsz méter magasan áll a mindössze négy Celsius-fokos víz, és a mentõcsapatok szerint nem valószínû, hogy bárkit is élve találnak ott.

A balest következtében a legnagyobb orosz vízi erõmûvet teljesen le kellett állítani. Az üzemeltetõ RusHydro cég vezetõje szerint a tíz turbina közül kettõ teljesen megsemmisült, egy harmadik pedig komoly sérüléseket szenvedett. A cégvezetõ szerint az újjáépítés négy évig is eltarthat, és tízmilliárd rubelbe (hatvanmilliárd forint) kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!