Pénzügyek

2020.07.02. 13:00

A bankkártyáknak jót tett a járvány

Folytatódik a bankkártyák térnyerése, ebben a koronavírus-járvány is szerepet játszott.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Nagy Péter számára teljesen hétköznapi dolog a bankkártyával való vásárlás. Már hosszú évek óta zsebében hordja a plasztikkártyát, amely leegyszerűsíti a hozzáférést a bankszámlájára érkező havi fizetéséhez. Persze kezdetben igazából még a papírpénz bűvöletében élt, és amint megérkezett a bére, azonnal szaladt az automatához és leemelte a számláról majd’ a teljes összeget.

Ahogy gyarapodtak a helyek, ahol lehet kártyával fizetni, az ő bizalma is egyre inkább a biztonságosabb fizetési mód felé fordult. Bár amikor egy ízben elvesztette a plasztiklapot, nagyon megijedt, hogy elveszik a pénze, de bankja azonnal zárolta a számlát az idegenek elől, és egy-két hét alatt pótolták az elvesztett kártyát.

A teljes nyitást a koronavírus-járvány hozta el Péternek. Március közepe óta mindössze egy alkalommal fizetett készpénzzel, a többi helyen csak elővette a kártyáját, és csak egy érintésre volt szükség.

Az online vásárlás is segített

Péter példáján túl további számtalan eset bizonyítja, hogy nagy ütemben folytatódik a bankkártyák térnyerése, ebben pedig bizony a koronavírus-járvány is jelentős szerepet játszott. A kártyás fizetéseknek ugyanis az online kereskedelem a járványhelyzet során látott felpörgése is lökést adott.

Naponta átlagosan több mint 2,5 milliószor vásároltak a magyarországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal az első negyedévben a jegybank adatai szerint, ezeknek a vásárlásoknak az értéke pedig napi átlagban 19,5 milliárd forint volt.

Nagyságrendekkel nőtt

A hivatalos jegybanki statisztikák szerint 2015. első három hónapjában alig több mint 6500 forint jutott egy bankkártyás vásárlásra, idén viszont már 17 százalékkal több, majdnem 7700 forintnál járt ez az össze. „A money.hu bankkártya- és bankszámla-kalkulátorait használók körében is népszerűbbé vált a bankkártyázás, a különböző bankszámlacsomagok iránt érdeklődők átlagosan havi 55 ezer forintot költenének bankkártyával, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg a januári átlag­értékhez képest” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Hozzátette: „a bankkártyás forgalom növekedése mindenképpen jó hír, hiszen az elektronikus csatornák használata hatékonyabb és olcsóbb, mint a készpénzezés. A legfrissebb adatokból azonban kirajzolódik egy kedvezőtlen eredmény:

a készpénzfelvételeknél is növekedés látható.”

Bár a készpénzfelvételek száma csökkent, értékük ugyanakkor nőtt: az első negyedévben napi átlagban közel 23 milliárd forintot tett ki ez az összeg, ami 32 százalékkal haladja meg az öt évvel korábbi értéket.

A készpénzfelvételeknél látható növekedés is szerepet játszik abban, hogy a készpénzállomány továbbra is nagyon magas szinten van. A készpénz fenntartása pedig százmilliárdos költséget jelent, azaz jelentős összeget lehetne spórolni országos szinten a készpénz visszaszorításával. Éppen ezért a money.hu szakértői szerint, aki csak teheti, inkább vásároljon bankkártyával és a netbankon, mobilbankon keresztül intézze inkább a pénzügyeit, például a közüzemi számlák befizetését.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a bankszámla, a bankkártya mekkora költséget jelent pontosan az ügyfél számára. A money.hu tapasztalatai szerint a bankkártyát használók körében például egyre többen tudatosan választják azokat a hitelkártyákat, amelyek kedvezményt vagy kedvezményeket biztosítanak.

Vonzó az azonnali átutalás

A banki átutalások kedveltsége fokozódhat a jövőben, miután március elején elindult az azonnali átutalási rendszer, amelynek keretében a maximum 10 millió forintos lakossági átutalások azonnal befutnak a címzetthez. Tovább növelheti az azonnali átutalás népszerűségét, hogy bevezetése óta már nemcsak bankszámlaszámra, hanem regisztrált e-mail-címre, telefonszámra vagy adószámra is indíthatók az utalások. Ráadásul a rendszer újabb lehetőségekkel egészülhet ki a következő időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!