Friss hírek

2009.09.02. 16:00

INFLUENZA - 550 ezer tájékoztató szórólapot küld szét az ÁNTSZ az iskoláknak

<p>A héten 550 ezer szórólapot küld szét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az összes magyar általános- és középiskolába - jelentette be Falus Ferenc szerdán. Az országos tiszti fõorvos hangsúlyozta, fontos a felkészülés a várhatóan októbertõl erõsödõ újinfluenza járványra, mert a világ 70 százalékának semmilyen védettsége nincs ezzel az új vírussal szemben.</p>

A tájékoztatón jelen lévõ Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta: az újinfluenzáról szóló tájékoztató csomag, amely a szórólapon kívül plakátokból, az internetrõl letölthetõ információkból áll 1,7 millió diákhoz és a szüleikhez jut el. Ez azt jelenti, hogy az ország lakosságának körülbelül a fele tájékoztatást kap arról, mit tehet az influenza megelõzésére, mit tegyen, ha megbetegedett és mit a járványos idõszakban.

Falus Ferenc hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy ha a gyermek belázasodik és köhög a szülõk ne engedjék iskolába. Miután elmúlt a láz, azután is még egy napig tartsák otthon a gyereket, hogy biztosan ne fertõzhesse meg a társait. Szintén nagyon fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell helyesen használni a zsebkendõt, és azt is, hogy minden egyes orrfújás után mossanak kezet. Az országos tiszti fõorvos felhívta arra is a figyelmet, hogy amennyire lehetséges a szülõk tisztítsák, fertõtlenítsék a felületeket, mert a vírus például ha egy asztalra kerül, ott még 3-4 órát életképes.

Kérdésre válaszolva Székely Tamás elmondta: megvan a pénz az újinfluenza elleni védõoltásra. A vakcina gyártójával, az Omninvesttel kötött szerzõdés tartalmazza a fizetési feltételeket, eszerint a megrendelt több millió adag oltóanyag egy részét az idei költségvetés tartalékából egy másik részét a jövõ évi költségvetésbõl fizetik ki.

Az eddigi tesztek alapján a magyar A(H1N1) oltóanyagnak semmilyen mellékhatása nincs és beadható a szezonális influenza elleni védõoltással együtt - válaszolta egy másik kérdésre Falus Ferenc. A felnõtteken végzett vizsgálatok eredménye egy hét-tíz nap múlva lesz végleges, mivel a gyermekek vizsgálata csak a hét elején kezdõdött, az övék késõbb. Hozzátette: várhatóan szeptember 15-20 között dönt az Egészségügyi Világszervezet arról, hogy a fertõzés szempontjából kik a legveszélyeztetettebbek, ennek alapján kezdik majd meg Magyarországon is október elején az oltások beadását.

Egy másik témáról, a kórházak alulfinanszírozásáról szóló kérdéssel kapcsolatban az egészségügyi miniszter azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy miért jelentenek a kórházak és a járóbeteg ellátó szakrendelõk 10-15 százalékkal több beteget, tehát azt, hogy mitõl nõtt meg a betegforgalom a lebegõ finanszírozás bevezetése óta. Székely Tamás megerõsítette: mint ahogy korábban ígérte 3 hónap után felülvizsgálják a lebegõ finanszírozási rendszert, és amennyiben korrekcióra van szükség, ezt megteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!