jegyzet

2021.04.02. 07:01

Az élet fái

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Több európai szigetországban már szinte a teljes erdőtakaró megsemmisült. Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy erdők nélkül nem élhetünk. 2030-ra 27 százalékra növelné az erdőségek számát hazánkban a kormány, amiről Orbán Viktor tavalyi évértékelőjében beszélt. Az esőerdőket például a Föld tüdejének tartják, de élőhelyet biztosítanak rengeteg fajnak, amelyek sehol máshol nem találhatók meg. Kiirtásukkal nemcsak a helyi környezet pusztul el, hanem az egész bolygón ökológiai katasztrófa állhat elő, hiszen a felszabaduló szén-dioxid hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A Föld legmagasabb és legöregebb élőlényei is fák. Az Észak-Amerikában honos Matuzsálem-fa csaknem ötezer évig él. Habár a legősibb életszimbólumok egyike szintén a fa, úgy tűnik, az emberiség mostanra elveszítette a tudást, amire az erdők tanítanak minket, hogy hogyan kell harmóniában élni a természettel. Az előttünk álló évtizedek valószínűleg el fogják dönteni, hogy ez végzetes hiba-e…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!