jegyzet

2021.05.28. 19:01

Valóság, show

Ma már nem szükséges semmiféle különösebb kémtehetség ahhoz, hogy mások privát szférájába betekintést nyerjünk.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Bár az adathalászatot a törvény szigorúan bünteti, de elég csak belépni a közösségi médiába, hogy bárki életébe bepillanthassunk. A virtuális szociális hálózatok éppen az emberek figyelem és kapcsolódás iránti igényeire apellálnak, miközben feltérképezik például a piaci szokásaikat.

A felhasználók valójában saját magukat leplezik le a megosztott tartalmaik által. Persze igazából nem kötelező regisztrálni, viszont az információáramlás csatornái is egyre inkább ezekre a felületekre összpontosulnak. Aki pedig kimarad ezekből, az lemarad. Mindez a pszichénkre is komoly hatást gyakorol. Kutatások igazolják, hogy az emberek amúgy szabálykövetőbb magatartást tanúsítanak, ha úgy tudják, hogy megfigyelik őket.

Azonban mégis mit várhatunk az efféle engedelmességtől egy olyanfajta társadalomban, ahol egyébként a világ leggazdagabb, kizsákmányoló 1 százaléka kétszer akkora vagyont birtokol, mint összességében 6,9 milliárd ember a Földön?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!