Jegyzet

2021.08.02. 11:32

Kultúr-éhség

A magyar családok egy része igazán nehéz helyzetbe került a pandémia időszakában, akár az egészségügyi problémák, akár a munkahelyek elvesztése miatt.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Abraham Maslow pszichológus szükségletpiramisából arra következtetünk, hogy amikor az alapvető dolgok hiányoznak, az olyan magasabb szintű szükségletekre, mint például az esztétika és kulturális élet iránti igény, már nem marad kapacitás.

Mégis fel kell tennünk a kérdést, hogy mi teszi igazán emberré az embert, amire az egyik lehetséges válasz: a művészet. Erre emlékeztet Radnóti Miklós Bori notesze, ami az 1944-es munkaszolgálat poklában született, embertelen körülmények között.

Ha felidézzük, hogy mit viszünk magunkkal a szívünkben ebből az évből, valószínűleg egy jó beszélgetés, egy szép kirándulás, egy mélyre ható olvasmány, film, kiállítás vagy színházi előadás élménye lesz az, még ha online formában is. Kevesen tudják, hogy Maslow tévedését felismerve, halála közeledtével módosította az elméletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!