jegyzet

2020.05.25. 17:30

Magyar narancs

Emlékezetes A tanú című filmklasszikusból a döbbent tekintet, amikor a legújabb mezőgazdasági csoda, az igazi magyar narancs projektjének eredményét, az apró citromot megtekintették az illetékesek.

Pap Gyula

Nos, körülbelül ilyen döbbent tekintettel nézünk körbe a piacon manapság a magyar epret kutatva. Nem az, hogy nincs, akad szépen, de valami kalkulációs problémára kezdtünk gyanakodni eleinte. Szemben a filmbéli olcsó déligyümölccsel, az eper esetében jócskán a szezon közepén kitartóan kvázi „aranyáron” kínálta magát a portéka.

A spórolósoknak persze ott volt közel féláron a hitvány görög utánzat, de egészséges hazai elkötelezettség mellett olyat nem vesz az ember. Alacsony agrár- és üzleti ismerettel is fel lehet fogni a szakemberek magyarázatát a kereslet-kínálat bonyolult összefüggéseiről, megcifráz­va a sohasem kedvező időjárás drágító hatásaival. Azonban a vírusjárvány furcsaságain edzett felfokozott árérzékenységünkkel mindent azért még mi sem hiszünk el.

(A borítóképen: Pap Gyula)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!