BOON - PR cikk

2018.11.19. 12:06

Fúrt kúthoz használhatunk víztisztító berendezést?

<strong>Napjaink híradásaiban nagyon sokszor halljuk a kutakhoz kötődő regisztrációs bejelentést. Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik azokkal az emberekkel, akinek a vízvételezési lehetőségük a kút? Nem csak öntözésre lehet használni egy-egy fúrt kutat, hanem megfelelő eszközzel, tiszta vizet varázsolva akár inni is lehet belőle.</strong>

Napjaink híradásaiban nagyon sokszor halljuk a kutakhoz kötődő regisztrációs bejelentést. Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik azokkal az emberekkel, akinek a vízvételezési lehetőségük a kút? Nem csak öntözésre lehet használni egy-egy fúrt kutat, hanem megfelelő eszközzel, tiszta vizet varázsolva akár inni is lehet belőle.

Mai cikkünkben tehát a fúrt kutak vizének tisztításáról lesz szó. A Tisztavíz Üzletház segítségével most az is kiderül, hogyan tehetjük mindezt.

Fúrt kutak

Korábbi évszázadok igen gyakori vízvételezési helye volt a kút. Gondoljunk bele az Alföldön zötyögő vonatra, a távolban még itt-ott feltűnik egy-egy gémeskút. A kutak a talajvizet gyűjtötték össze és azt itták az emberek, valamint az állatok egyaránt. Az ipari, és mezőgazdasági, és kommunális szennyezések azonban véget vetettek a kutak adta vizeink egészségének, tisztaságának. A mezőgazdaságban elterjedt a műtrágya és az egyéb kemikáliák használata, melyeket az esővíz bemosott a talajba, ahol érintkezett a felső vízzáró réteg felett elhelyezkedő talajvízzel. Az ipari szennyeződések igaz, csak lokálisan szennyezték kezdetben a talajvizeket, de a talajvíz is mozgásban van, csakúgy, mint a felszíni vizeink többsége, így évtizedek alatt eljutott a szennyeződés a települések kútjaihoz is. A kommunális szennyeződés oka pedig maga az emberi végtermék, amit szintén nem megfelelően kezeltek, így bejutott a talajvízbe, a kútvizeinkbe. Súlyos következményekkel jár, ha kólikával fertőzött vizet iszunk!

Természeti erőforrásként tartják számon

A fúrt kutak vizét mégsem szabad teljesen leírni, hiszen igen jelentős vízbázist képviselnek. Ha globális katasztrófa történik a Kárpát-medencében, értjük itt, hogy a felszín feletti vizeink visszavonhatatlanul szennyeződnek valamivel, vagy valamilyen módon, akkor a felszín alatti vizek igen nagy kincsnek fognak számítani a jövőben. Épp ezért fontos a védelmük, a kezelésükre pedig vannak igen hasznos eszközök és ötletek.

Fúrt kutak vízkezelése

A fúrt kút vizének megtisztítására vannak speciális vízkezelő berendezések a Tisztavíz Üzletház termékei között. Ilyen például az UV lámpa, amely megtisztítja a kútvizünket a vírusoktól és baktériumoktól egyaránt. Vagyis az UV lámpa elsősorban a szerves szennyeződésektől tisztítja meg a kútvizet, így teszi ihatóvá. De mi a helyzet a szervetlen szennyeződésekkel, mint amilyen a vas, arzén, mangán, nitrit, nitrát? Érdemes kérni egy vízügyi mérést, hogy van-e a szóban forgó szervetlen anyagokból bármelyik is a fúrt kútban. Az eredmény függvényében célzottabban lehet megvásárolni a víztisztító berendezést.

Milyen eredmény várható?

 A fúrt kút vizének tisztítása jótékony hatással bír a szervezetünkre is. Egyrészt megszűnik a szervetlen anyagok felhalmozódása a szervezetben (pl.: mangán vagy arzén), másrészt a szerves vegyületek eltűnésével igazán ivásra alkalmas vizet sikerül készíteni, aminek finom, friss és természetes ízének ízlelgetése, akár a gyerekkorunk nagyszülői portájára repíthet vissza minket.

- PR cikk -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!