BOON - PR cikk

2019.05.17. 14:33

Mitől lesz csótány a lakásban?

Kevés undorítóbb dolgot tudunk annál, mint mikor megjelennek a csótányok a lakásban.

Akik rendszeresebben váltogatják az albérletüket szinte biztosan találkoztak már peckükre olyan hellyel is, ahol megjelentek (vagy már beköltöztek) ezek a ronda bogarak, amiktől nemcsak kinézetük miatt szeretjük távol tartani magunkat, de amik komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek. Számos fertőző kórokozót terjesztenek, melyekkel beszennyezik a közvetlen életterünket, az ételeinket és gyakorlatilag bármit, amihez csak hozzáérnek. Ha pedig mindez nem lenne elég, egyeseknél a rovarral való érintkezés komoly allergiás reakciót is kiválthat.

De nemcsak a furábbnál-furább albérletek lakói lehetnek ezek a rovarok, hanem egy patyolat tiszta családi házba vagy bármilyen lakásba képesek befészkelni magukat, így az tévhit, hogy csak a koszos, elhanyagolt otthonokban érzik igazán jól magukat. A falak repedésein keresztül vagy a csatornahálózaton át könnyedén bejuthatnak, hiszen egy kicsi hely is elég nekik ahhoz, hogy megjelenjenek a házban. Közös jellemzőjük, hogy nappal nem túl aktívak, nem szeretik a mozgolódást és a fényt, viszont éjjel életre kelnek és fürgén kezdik el keresni a táplálékukat. Ez gyakorlatilag lehet bármi, az éléskamránkon egészen a szemetesünkön át bárhol találnak maguknak eleséget.

Persze az sem mindegy, hogy milyen csótánnyal van dolgunk, hiszen többféle létezik, de a leggyakrabban a konyhai csótánnyal szoktunk találkozni, amit még svábbogárként is emlegetnek. Színük a vöröses sötétbarnától a feketéig terjed, egy kifejlett példány pedig közel három centis is lehet nagy csápokkal.

Mi vonzza őket a házba?

A válasz egyszerű: minden, ami táplálék lehet számukra. Ahol pedig egyszerűen hozzájutnak, ott megtelepszenek a ház láthatatlan pontjaiban, szaporodnak, és jól érzik magukat. Tehát, ha esélyt se akarunk adni a csótányoknak, jó megfogadni azt a tanácsot, hogy semmilyen körülmény között ne hagyjunk kinn élelmiszert könnyen elérhető helyen. Ahol rendszeresen az asztalon marad a maradék, ahol sok a morzsa és ahol fedetlenül maradnak az élelmiszerek ott nagy valószínűséggel – idővel – csótányok is megjelennek majd. Az Abatox csótányírtással foglalkozó szakemberei szerint: ”A csótányok mindig valamilyen okkal kerülnek a lakásba. az irtás megszünteti a problémát, de ha az okokat nem számoljuk fel, újra megjelenhetnek otthonainkban a csótányok.”

Vannak csótányosodásra hajlamosabb helyek?

Ahogy azt már említettük egy családi házba vagy egy frissen felújított lakásba is bármikor megjelenhetnek, ám a régebbi építésű panellakásokban gyakrabban előfordulnak. Hogy miért? Mert ezek általában nincsen jól szigetelve, sok a repedés, rés a falakon, nem záródnak jól az ajtók, ablakok, így a csótányoknak is könnyebb dolguk van. Egyébként pedig a vizesblokkok (WC, kád, zuhany) vezetékein keresztül is előszeretettel közlekednek valamint a szemétledobón át is könnyedén fel tudnak osonni a lakásba. De bejuthatnak még a nyitott ablakon át is, főleg, ha sokat szellőztetünk, és akkor sem vagyunk védve, ha a negyedik emeleten lakunk. A csótányok gyorsan mozognak, ráadásul a falon függőlegesen is képesek felmászni, így az emeleten lakók sincsenek biztonságban. Ott, ahol lehetséges, kerüljön szúnyogháló az ablakokra, hiszen ezzel nemcsak a vérszívókat, de a csótányokat is kinn tudjuk tartani.

Pincében vagy raktárban tárolt dobozokkal is bevihetjük a lakásba a bogarakat, vagyis az sem ritka, hogy mi magunk „nyitunk ajtót” előttük. Éppen ezért is érdemes odafigyelnünk minden tényezőre, ami kockázatot jelenthet, mert bár a csótánytól meg lehet szabadulni, rengeteg bosszúságot tud okozni nekünk és a csótányírtás nem olcsó mulatság.

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!