Szponzorált tartalom

2020.10.16. 09:17

Egyre több az ételallergiás – mi lehet az oka?

Az ételallergia egyre több ember számára ismert jelenség. Ilyenkor a szervezetünk védekező rendszere úgy ítél meg valamilyen táplálékot, mintha az káros lenne, és az immunrendszerünk fellép ellene.

Forrás: biogo.hu

Ilyenkor jelentkeznek az allergiás tünetek, amik lehetnek enyhébben, de akár súlyosak is. Ahhoz, hogy biztosak legyünk, mindig szükség van egy laborvizsgálatra, ahol a gyakori allergéneket fogják kimutatni, így gyorsan megtudjuk, ha valamit nem szeret a szervezetünk.

Az ételallergia tünetei

A tapasztalt reakciók sokszor csak kellemetlenek, de nem veszélyesek, míg mások az életünk is múlhat a gyors cselekvésen. Általában az első tünetek pár percen belül jelentkeznek, de vannak későbbi reakciók is, ez az ételallergia típusától függ.

A tüneteket lehetnek:

  • szájzsibbadás,
  • ajak, nyelv, torok, vagy a test megduzzadása,
  • légzési nehézségek,
  • viszketés,
  • gyorsan kialakuló piros foltok,
  • lassan kialakuló bőrmegvastagodás,
  • hasi fájdalmak,
  • szédülés.
  • Meg kell említeni az anafilaxiás sokkot is, aminek a következő tünetei vannak:

  • légutak szűkülete, hörgőcskék összehúzódása,
  • vérnyomáscsökkenés, akár eszméletvesztés, legrosszabb esetben halál,
  • gyors pulzus.
  • Az allergia nem intolerancia

    Fontos, hogy az ételallergiát soha ne keverjük össze az intoleranciával, mivel teljesen más okok állnak a háttérben. Az allergia tüneteiért az immunrendszer felel, ami így próbál megvédeni minket a szerinte káros anyagoktól. Az ételintolerancia tüneteit ezzel szemben az emésztőrendszer váltja ki. Az allergia sokkal veszélyesebb, mivel általában azonnali reakciót vált ki, és akár bele is halhat az áldozat. Ráadásul nem számít, hogy mennyit fogyasztottunk az adott ételből, kis mennyiség fogyasztása után is előjön.

    A leggyakrabban a következő ételeknél jelentkezik:

  • tojásfehérje,
  • tehéntej,
  • tőkehal,
  • búzaliszt,
  • földimogyoró,
  • szójabab,
  • paradicsom,
  • sárgarépa,
  • burgonya,
  • alma,
  • narancs,
  • banán,
  • őszibarack,
  • rákfélék,
  • szezámmag,
  • marhahús,
  • kivi,
  • zeller,
  • mandula,
  • mogyoró.
  • Napjainkban egyre több az allergiás

    Sok nagymama és nagypapa csak legyint, amikor a szülők közlik velük, hogy az unoka hány dologra allergiás. Ez azért van, mert pár évtizeddel ezelőtt erre még nem igazán volt példa. Szinte minden országban tapasztalható, hogy az allergiások száma egyre csak nő, amibe az étel is beletartozik.

    Ennek az okait az iparban fogjuk megtalálni. A 21. század fejlődésen ment keresztül, sok újfajta szintetikus és kémiai anyagot fejlesztettek ki, amely során rengeteg alapanyagot módosítottak. Ez a gyors és nagymértékű változás az immunrendszer számára követhetetlen.

    Az emberi szervezet egyszerűen nem tudott elég gyorsan hozzászokni a rengeteg újdonsághoz, és ezért gyakran heves reakcióval válaszol. Lényegében ez egy védekezés, ami a szervezetünkbe jutott táplálékra válaszolt.

    A környezeti tényezők

    Az allergia attól is függ, hogy milyen környezetben élünk, és milyen az egészségügyi helyzet. Azokban az otthonokban, ahol nagyon nagy figyelmet fordítanak az extrém tisztaságra, ott gyakrabban jelentkeznek allergiák. Ennek az oka, hogy a szervezet kevesebb allergénnel találkozik, és így nem rendelkezik védekező mechanizmussal, nem alakul ki tolerancia.

    Azt sem szabad elfelejteni, hogy az élelmiszeripar is hatalmas léptekkel változik, és nem feltétlenül a jó irányba. A cégek és gyárak is a tömeggyártás mellett teszik le a voksukat. Ha jól szeretnénk táplálkozni, akkor más megoldás után kell néznünk, mint például a Szafi termékek, de ha van rá lehetőségünk megpróbálkozhatunk magunk is előállítani saját élelmiszerszükségeltünk egy részét. erre már egy 200 nm-es kert is alkalmas lehet – noha nyilván nem mindenre.

    Alternatív lehetőség, hogy felvesszük a kapcsolatot a helyi kistermelőkkel, ahol általában jó minőségű és ellenőrizhető termékeket tudunk vásárolni.

     

    (PR cikk)

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!