PR cikk

2019.11.21. 10:47

A kerti csapok felkészítése a télre

Ahogy közeledik a tél és vele együtt az első fagyok, úgy csökkennek a kertben a tennivalók.

Azonban vannak kisebb, de annál fontosabb feladatok, melyek el nem végzése jelentős károkat okozhat. Ilyen például az öntözőrendszer és a kerti tó téliesítése, de ne feledkezzünk meg a kerti csapokról sem.

Mi történik, ha nem téliesítjük a kerti csapot?

A problémát a beköszöntő fagyok okozzák, hiszen a hideg hatására a csapban lévő víz megfagy, a fagyás során kitágul, és mind a fém, mind a műanyag alkatrészeket szétnyomja a jéggé fagyott víz. A probléma nem is biztos, hogy elsőre szembetűnő lesz, mivel nem mindig jár látványos elváltozással a kár. Ami biztosan fel fog tűnni, az az enyhébb idő érkezése utáni első vízszámla, vagy a csap környékén megjelenő egyre nagyobb pocsolya, ugyanis a legtöbb esetben a megfagyott víz pont annyira feszíti szét a csöveket és a csatlakozókat, hogy szivárgást okozzon, ami viszont sokáig észrevétlen maradhat.

Hogyan kell a kerti csapokat téliesíteni?

Az első lépés, hogy a téli csapot – ami jellemzően a vízaknában, vagy a talajban kb. 80 centiméteres mélységben található – el kell zárni, és csak a fagyok elmúltával, vagyis legközelebb tavasszal nyithatjuk meg újra. A téli csap elzárása után nyissuk meg magát a kerti csapot és a leengedő szelepet, hogy a csövekből a vizet kiengedjük. Ezeket a tél folyamán ajánlott nyitva is hagyni, hogy amennyiben maradt a csövekben valamennyi víz, az távozni tudjon. Így ha marad is esetleg egy kevés víz a vezetékekben, az már nem fog problémát okozni fagyás esetén sem.

Ha jól zár a téli csapunk, akkor a kerti csap csöpögése abbamarad, amint az összes víz távozott a vezetékekből. Fontos, hogy ha nem marad abba a csöpögés, mielőbb hívjunk szakembert a hiba elhárítása érdekében! A szereléshez szükséges kellékek pedig megtalálhatóak az AutomataÖntözőrendszer.com öntözéstechnikai eszközök kínálatában.

Nem csak a kerti csapokat kell téliesíteni!

A kerti csapok téliesítése minimális idő alatt elvégezhető, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a csap elzárásával nem végeztünk automatikusan az automata öntözőrendszerünk téliesítésével, amennyiben az a kerti csapról kapja a vízforrást. Ugyanis az öntözőrendszerben lévő vizet külön le kell engedni az erre a célra telepített ürítőcsap segítségével, továbbá kompresszorral is ajánlott kifújni minden egyes zónát, ha nagyobb öntözőrendszerünk van. Persze itt sem szükséges tökéletesen cseppmentesre kifújni a csöveket és a szórófejeket, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne maradjon benne annyi víz, amennyinek a fagy miatt bekövetkező tágulása károkat okozhatna.

Ha minden kerti csőből és csapból leengedtük a vizet, annyi teendőnk marad még a téliesítés kapcsán, hogy az elektromos berendezéseket, mint például az öntözőrendszer automatikáját vagy a különféle szivattyúkat tegyük zárt, fagymentes helyre.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!