PR cikk

2019.10.15. 14:53

Fülhallgató vagy fejhallgató? – az örök dilemma

A kedvenc zenéidet, a videós játékok hangeffektjeit a legjobb minőségben szeretnéd hallani, és a neked tetsző hangerőn.

Mivel a családtagjaid vagy a buszon ülő néni más zenei ízléssel rendelkezik, ajánlott egy jó kis fülhallgató vagy fejhallgató beszerzése. Azonban felmerül a kérdés, hogy melyiket válaszd: fül- vagy fejhallgatós megoldást szeretnél a privát zenei élményedhez?

Fejhallgató vagy fülhallgató

A választás nagyban függ attól, hogy leginkább mire és milyen körülmények között szeretnéd hallgatni kedvenc dallamaidat.

A fejhallgató

Az 1970-es években vált menővé a hatalmas fülvédőnek is beillő hangtechnikai eszköz, amely a legjobb minőségben hozza a dalokat, főleg a mély basszus szólamokat. Használatával abszolút kizárható minden külső zaj, pl. a közlekedés hangjai is. Ugyanakkor megjelenésében még mindig inkább súlyosnak tűnik, és viszonylag sok helyet foglal el a táskádban, de a fejeden is.

Fejhallgatóval igazából több teret nyitsz a zenének, így, amikor behunyod a szemed és figyelsz, szinte elkülönülnek a hangszerek, a szólamok is. Ezen tulajdonságai miatt a fejhallgató ideális társ otthon, amikor a zenehallgatás elsődleges kikapcsolódást jelent.

A fejhallgatókon működő zajszűrő, bár tényleg minden zavaró hanghatást kiszűr, s ezáltal alacsonyabb hangerőn is élvezetes zenehallgatási élményt nyújt, hosszabb távon akár káros is lehet az emberi hallásra. A megfelelő hangerő kiválasztása a legfontosabb.

A fülhallgató

A fülhallgató a fejhallgatókkal ellentétben olyan kicsi is lehet, hogy nem lehet észrevenni, ha valaki éppen használja. Tulajdonképpen a fülkagylóba abszolút beilleszkedő kis füldugó, ami akkor a legideálisabb, ha a zene csak a háttérben szól, miközben pl. edzel. Könnyű és kényelmes, kis helyen is elfér, és még a frizurádat sem lapítja le. Egyszerűen összeköthető mindenféle elektronikai eszközzel, a mobiltelefontól kezdve a laptopig.

A fülhallgató is lehet ártalmas az emberi hallásra, hiszen a hang szinte közvetlenül a hallójáratba kerül, megterhelve a fülben található kis érzékelőket, ún. szőrsejteket, amelyek azért felelősek, hogy a hangrezgéseket elektromos impulzusokká alakítsák át.

Ezek az impulzusok jutnak át a hallóidegen keresztül az agy hallásért felelős területére. Ilyen szőrsejtből kb. 20.000 db található mindkét fül csiga részében, amelyek nem képesek regenerálódni. Ha több mint 80 decibel magasságú hang éri őket, kiszakadnak a helyükről. Megfelelő hangerővel persze ez a hatás kiküszöbölhető.

Tehát akár fejhallgatót, akár fülhallgatót választasz a NetKlikk WebShopjában, a lényeg, hogy vigyázz a hallásodra!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!