PR cikk

2019.10.15. 14:58

Grúzia vadregényes tájain

Létezik még olyan hely a világban, amelyet nem leptek el a turisták hadai, pedig méltán híres páratlan borkultúrájáról, vendégszeretetéről és vadregényes tájairól.

Egy elfeledett vagy talán kevésbé ismert vidék ez, ott, ahol Európa és Ázsia fonódik össze egymással a végeláthatatlan Kaukázusban. A vadkelet kapujában járunk, Grúziában.

Az országról általában

Grúzia a Fekete- és a Kaszpi-tenger között található, északról Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről pedig Azerbajdzsán határolja. A Kaukázus legmagasabb csúcsai az ország északi felében húzódnak. Az ország területe 67.000 négyzetkilométer, a fővárosa Tbiliszi. Népességszámát tekintve alig éri el a 3,8 millió főt. Az országra nem jellemző az urbanizáció, a lakosság kevesebb mint 60 százaléka él városokban. Grúzia hivatalos államvallása az ortodox keresztény, de jól megférnek egymás mellet más vallások is, egyáltalán nem jellemző a vallási diszkrimináció.

Egy kis érdekesség: a bor hazájából

A borkészítés mesterségével már az időszámításunk előtti időkben is foglalkoztak ezen a vidéken igen különleges módon. A szőlő levét méhviasszal lezárt agyagedényekben tárolták a földbe ásva. Itt az állandó alacsony hőmérséklet által indulhatott meg az erjedés. Mindmáig foglalkoznak a gazdák ezzel az ősi borkészítési móddal. Erre járva érdemes belekóstolni különleges zamatába.

Kalandtúra

Ushguli Európa legmagasabban fekvő települése, ahová igen kalandos, kanyargós út vezet hegyen-völgyön keresztül. Igazán megéri végig zötykölődni az ide vezető utat, hiszen páratlan szépségű, autentikus környezet várja az érkezőket. A falu hátterében fantasztikus panorámaként magasodik az ország legmagasabb hegycsúcsa, a Shakhra. Ha szeretjük a kalandokat, akkor érdemes meghódítani a Shakhra-gleccsert is.

Sztálin szülővárosa, Gori

Gori városát valamikor a 11. század végén alapították. Ma körülbelül egy 54 ezer fős nagyváros. Amiért a legtöbben ellátogatnak ide, az a hírhedt diktátornak, Sztálinnak köszönhető. Állítólag itt látta meg először a napvilágot, ezáltal látogathatóvá tették Szabornaja utcai szülőházát is a kíváncsi utazók előtt. Továbbá életútját egy monumentális múzeum épületében követhetjük nyomon.

Grúziában mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb időtöltést. Csak úgy hívogatnak a kulturális látnivalók, a gasztronómia és a híres boraik is. Páratlan természeti adottságának köszönhetően igazi túraparadicsomban találhatjuk magunkat, ha ide váltjuk meg jegyünket.

Ezt megtehetjük az aktív, kis csoportos grúz túrákat is szervező WanderWell weboldalán is, fő irányelvük, hogy ne csak lássuk, hanem értsük is az adott kultúrát.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!