PR cikk

2019.11.21. 10:31

Útdíjfizetési kisokos

Hogyan lehet fizetni, mely utakért kell fizetni, mennyit kell fizetni, mennyi a pótdíj, és mi az a türelmi idő?

Rengeteg kérdés felmerül, ha a család útnak indul, vagy ha a friss jogsis unokaöccs elkezdi bejárni kicsiny hazánk szép tájait, a barátokkal karöltve. Őket persze általában kevésbé érdekli ez a dolog, de ha meghallják, mennyi pótdíjat kell fizetni, ha nincs megfelelő jogosultságuk, az már elgondolkodtatja őket, hisz nem mindegy, mennyi sört ihatnak az árán.

10 emberből 9 – a kellő információk hiányában – biztosan elkezdi használni okostelefonja keresőjét, vagy megnyit egy térképes applikációt, hogy képben legyen, merre célszerű megközelíteni úticélját. Egy fontos információ, ami a “mezei” térképekből nem egyértelműen derül ki, hogy igénybe kell-e venni fizetős utat, míg célba érünk. Mivel sokszor a GPS-ek sem a legfrissebb adatokat mutatják, érdemesebb átnézni egy kis összefoglalót országunk útdíjfizetési információiról, térképeiről.

Általánosan a magyar útdíjfizetési rendszerről

Míg Horvátországban a meglehetősen újnak mondható autópályákon fizetős kapukon kell áthaladni – ugyanúgy Olaszországban is -, addig nyugati és északi szomszédunknál, ill. hazánkban is matricás rendszer van.

Ez annyit jelent, hogy hagyományos papír alapú vignetták mellett a már környezetbarátabb és korszerűbb e-matrica is megvásárolható, elektronikus úton. Ezt számtalan applikáció segítségével vagy a mobilszolgáltatóknál és online is megtehetjük.

A jármű kategóriájának megfelelő jogosultságot a rendszámra kell megfizetni, az ellenőrző kapuk és járművek is ennek leolvasásával ellenőrzik a meglétét.

Hazánk fizetős útjai

Összességében elmondható, hogy az autópályák és autóutak Magyarországon majdnem mind fizetősek. A főváros körül húzódó M0-ás bizonyos szakaszai ingyenesek, illetve Somogy megyében az épülő M9-es egy szakasza, Baranya megyében az M60-as Pécstől délre eső nagyon rövid kis szakasza, a Tolna és Bács-Kiskun megyéken áthaladó szintén az M9-es egy szakasza, Pest megyében az M4-es Albertirsa és Cegléd közti szakasza, illetve Heves megyében Eger mellett az M25-ös használható még díjtalanul.

A megyei matricák érvényessége szinte minden esetben a megyét elhagyva az első lejáróig tart.

A türelmi idő

Rohanó világunkban figyelmetlenségből is felhajthat egy autós matrica nélkül a sztrádára – pl. mert megtréfálja a GPS -, míg a másik ok a feledékenység, mely szintén okozhat kellemetlenséget és szedi áldozatát a fizetős utak használói közt.

Az idén bevezetésre került türelmi idő azt jelenti, hogy ha a fizetős útra való felhajtástól számított 1 órán belül megvásárlásra kerül a matrica, akkor mentesülünk a pótdíjfizetési kötelezettség alól. A jogosulatlan úthasználat pótdíja személyautók esetén egyébként 14.875 Ft, melynek befizetésére 60 nap áll rendelkezésre, ha ennek nem teszünk eleget, az összeg 59.500 Ft-ra emelkedik!

Az Autopalyamatrica.hu-n minden egyéb, ebben a cikkben nem szereplő információ megtalálható, többek között a további bírságok összegei, térképek a fizetős útszakaszokról, és természetesen december 1-jétől megvásárolhatjuk a jövő évi matricákat is!

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!