boon-sportoldal

2007.12.13. 08:26

Elveszik Marion Jones olimpiai érmeit is

<p>A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán bejelentette: elveszik Marion Jones mind az öt olimpiai érmét, amelyeket még a 2000-es sydney-i olimpián szerzett a sportoló.</p>

Az amerikai sprinter október elején vallotta be, hogy 2000-ben doppingolt az olimpián. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IIAF) ezért november végén két éves eltiltással sújtotta, a sportolót azonban ez már nem érinti, október elején ugyanis bejelentette visszavonulását is.

A szövetség akkor az eltiltás mellett törölte Jones összes, 2000 óta elért eredményét is, és kötelezte a versenyzőt pénzdíjainak visszafizetésére is. Az olimpiai eredményekbe azonban nem volt beleszólása, abban a NOB-nak kellett döntést hoznia. Jacques Rogge, a NOB elnöke szerdán bejelentette: a versenyző mind az öt érmét visszaveszik.

A 32 éves Marion Jones október elején ismerte be, hogy 1999 óta a "tiszta" nevű doppingszert használta, állítása szerint azonban nem tudott róla, a szert edzője adta neki. Jones volt az első nő, aki öt érmet szerzett egy olimpián, Sydney-ben három aranyat és két bronzot gyűjtött be.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!