BOON Sziréna

2019.02.10. 09:55

Fajsúlyos ügyekben is lehet ítélet az első tárgyaláson Miskolcon

Miskolc - A tapasztalatok szerint sikeres az előkészítő ülés intézménye a Miskolci Törvényszéken.

Miskolc - A tapasztalatok szerint sikeres az előkészítő ülés intézménye a Miskolci Törvényszéken.

Eredményesen alkalmazzák az új büntetőeljárási törvény eljárás gyorsítását célzó intézményét a Miskolci Törvényszéken: az előkészítő ülésre kitűzött ügyek jelentős számban már az első tárgyaláson befejeződnek.

Rablás és emberölés

Az elmúlt héten a Miskolci Törvényszék bíróságain összesen 38 esetben tartottak előkészítő ülést, 15 ügyben ítélet született. Ezek között az egyszerűbb ügyek mellett számos fajsúlyos bűncselekmény is előfordult: ekként a Miskolci Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki a nyílt utcán rabolta ki az idős sértettet. A bíróság a férfit 5 év fegyházbüntetésre ítélte.

Beismerés esetén

Tegnap a borsodnádasdi emberölésként ismertté vált büntetőügyben tartott például előkészítő ülést a törvényszék. Erről szól oldalunk induló anyaga.

Az új eljárási rend alkalmazása az ügyek gyorsabb és eredményesebb befejezését biztosítja, hiszen a vádirat konkrétan tartalmazza a büntetésre vagy intézkedésre vonatkozó indítványt, ezáltal a vádlott egyértelműen számolhat a bűncselekmény pontos következményével. Ennek az eljárásnak az ismeretében lehetősége van arra, hogy az előkészítő ülésen beismerje a vádiratban foglaltakat és lemondjon a további bizonyításról.

Mivel a korábbi szabályok szerint erre nem volt lehetőség, az ügyek jelentős részében akár több hónapig tartó tárgyalást és jelentős költségekkel járó bizonyítási eljárást kellett lefolytatni – tájékoztatott a Miskolci Törvényszék.

Kiszámíthatóbbá válik

Amennyiben az előkészítő ülésen nem születik ítélet, a bíróság meghatározza a bizonyítás további menetét, így az eljárás kiszámíthatóbbá válik, ezáltal a perek időtartama is csökkenhet.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!