Kutatók Éjszakája Miskolcon: Batman az egyetemen

Miskolc - Mennyi idő alatt lehet kiszabadulni az Elme Házából? Hogyan készíthetünk otthon motort?

Miskolc - Mennyi idő alatt lehet kiszabadulni az Elme Házából? Hogyan készíthetünk otthon motort?

Batman elővett a csaknem mínusz 200 Celsius-fokos folyékony nitrogénből egy karbondarabot, azt egy tábla fölé helyezte, mire a karbon levitálni kezdett. Ezután a szuperhős ceruzaelemből, mágnesből és lakáskulcsból motort készített. Majd egy teafilter segítségével megmutatta, hogyan győzedelmeskedik a felhajtóerő a gravitáció fölött. Mindez nem egy fantasztikus filmben történt, hanem szerdán a Miskolci Egyetemen, ahol Batman „szerepében” dr. Mende Tamást, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettesét láthatták a sajtó képviselői.

A tudományos mutatványok apropóját az adta, hogy pénteken újra a Kutatók Éjszakájára várják az érdeklődőket a Miskolci Egyetemen. A fenti kísérleteket pedig nem csak a sajtótájékoztatón mutatták be, ezekkel a kísérletekkel a programra kilátogatók is megismerkedhetnek.

Az idei rendezvény újdonsága, hogy lesz Elme Háza: a szabadulós játék az egyetemen zajlik majd, többek között a campus gyakorlóbányájában – mondta dr. Szabó Tamás, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettese. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a játék előzetes regisztrációt igényel, és az Elme Háza honlapján lehet rá jelentkezni.

A Kutatók Éjszakája pénteken délután 5 órakor kezdődik, és több mint száz program várja a vendégeket. A fizikaintézet laboratóriumában például látványos fizikai kísérleteket mutatnak be délután fél 6-tól, majd 6 órától az angol-német könyvtárban híres német emberek meglepő történeteivel ismerkedhetnek az érdeklődők. A C/1. épület második emeletén pedig ugyancsak 6 órától németből próbanyelvvizsgát tehetnek a bátrabbak. (Ez a program is regisztrációköteles.) Az informatikai épület második emeletén délután 5 óra és este 10 óra között a Magyarok a Marson versenyre várják az érdeklődőket.

Robotfoci

A Kutatók Éjszakája programon belül az idén nagyobb hangsúlyt kapott az egyetem könyvtára, ahol Lego robotika, raktári barangolás, mérnökök játszótere, valamint zenei ízelítő is várja a látogatókat. Külső helyszín lesz az Avasi Gimnázium, itt az Öveges Labor keretében természettudományos játszóház lesz, és a színházterem előterében robotfoci. A Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban pedig Csillagok az Avason programot rendeznek, amire a Kutatók Éjszakája honlapon lehet regisztrálni.

A Kutatók Éjszakájának teljes programját megnézhetik a kutatokejszakaja.eu és az uni-miskolc.hu honlapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!