ősi szabályok

2020.06.25. 20:54

Egyesek szerint a sakk is rasszista játéknak számít

Az ausztrál közszolgálati rádióban arról vitáztak a műsorvezetők az egyik meghívottal, hogy a sakk rasszista játék-e, vagy sem. A rádió munkatársai szerint a sakk egyértelműen rasszista, mivel a játékban a kezdő lépést a fehér bábu teszi meg, és ennek véleményük alapján, csak a rasszizmus lehet az oka.

Forrás: Shutterstock

Az Ausztrál Sakkszövetség tagjai próbálták cáfolni a szürreális következtetést – számol be a 888.hu.

John Adams közgazdász, az Ausztrál Sakkszövetség egyik képviselője arról számolt be a közösségi oldalán, hogy kedden az ausztrál közszolgálati csatorna (Australian Broadcasting Corporation-ABC) műsorába meghívták, hogy beszéljen arról: a sakk rasszista játék-e, vagy sem.

Adams visszautasította, hogy részt vegyen az álvitában, szerinte ez egy felesleges dolog, és az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati rádióban értekezhetnének értelmesebb dolgokról is. A közösségi oldalán azt állította, hogy vele a műsorvezetők nyíltan közölték, hogy a sakk egy rasszista játék, és az ő feladata az lett volna, hogy érvekkel támassza alá, szerinte miért nem rasszista.

John Adams végül egy általa kevésbé elfogultnak ítélt kereskedelmi rádió, a 2GB műsorában mondta el, hogy a sakk nem rasszista, és az ABC munkatársait a téma boncolgatása miatt marxistának nevezte. Véleménye alapján, a műsorvezetők egyszerűen „hülyeségeket beszélnek„, így nincs értelme velük vitázni.

Az ABC a műsorába végül Dr. Kevin Bonhamt, az Ausztrál Sakkszövetség vezető bizottsági tagját hívták meg.

A műsorvezető, azt vetette fel, hogy a sakk szerinte azért rasszista, mert a kezdő lépést a játék szabályai értelmében mindig a fehér bábu teszi meg. Kevin Bonham azonban ezt a felvetést a játék nagyon régi időkre visszanyúló szabályaival próbálta megcáfolni, aminek véleménye alapján semmi köze sincs a rasszizmushoz: semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a fehér bábu első lépése mögött rasszista indíték állna. Bonham a végén még hozzátette: ha valakit zavar ez, akkor játszhatja úgy a sakkot, hogy a fekete bábuval lép először.

Az álvita egyébként a Black Lives Matter (BLM) radikális baloldali szervezet által az utóbbi hetekben felvetett rasszizmus vádak miatt robbant ki. A BLM-aktivisták lényegében mindenben rasszizmust látnak, és emiatt követelik, hogy változtasson a nyugati világ az eddigi szokásain, illetve hagyományain az élet legtöbb területén.A kultúrharc legújabb fejezete a filmiparral kezdődött, ezt követően terjedt át a sportra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!