Életstílus

2010.10.22. 14:53

Hogyan óvd meg gyermekedet, ha épp nem vagy vele?

<p>Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy házon kívül is alkalmazza az otthoni szabályokat. Meg kell értenie, hogy ezeket az ő biztonsága érdekében vezettük be, és nem azért hogy kellemetlenségeket okozzunk neki.</p>

Az, hogy nem mindig tudjuk ellenőrizni gyermekünk döntéseit, még nem jelenti azt, hogy nem is kell irányítanunk őt. 
 
Legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermekeik betartanák a szabályokat, illetve tiszteletben tartanák a családi értékeket, ha nem is tartózko
dnak épp otthon. Még ha ez egy normális vágy a szülő részéről, nem feltétlenül reális is. Gyermekünk különböző szabályokkal és különböző viselkedési mintákkal fog találkozni, amikor elmegy otthonról, ezért tudnia kell hogyan cselekedjen kritikus helyzetekben. 
 
Annak ellenére, hogy sok szülő számára nehéz közös nevezőre jutni gyermekével, létezik egy határ, ameddig befolyásolni tudjuk a döntéseit. Végül majd gyermekünk fogja meghozni önálló döntéseit és egyedül ő lesz felelős a viselkedéséért. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nekünk már nincs hitelességünk és felelősségünk.

Mindig a gyermek biztonságát tartsuk szem előtt!

Nem tudjuk állandóan ellenőrizni gyermekeinket, de ez nem azt jelenti, hogy hagyni kell őket azt csinálni, amit épp akarnak. Nem mindig lehet fegyelmezni a gyerekeket és büntetni őket abban az esetben, ha felrúgja a szabályokat. Ez különösen érvényes, amikor a gyerekek biztonságáról van szó. 
 
Ha esetleg tinédzser korú fiunk vagy lányunk drogot vagy alkoholt fogyaszt, illetve erőszakos és jogellenes cselekményekbe keveredik, mindent el kell követnünk megmentésük érdekében. Ez drog- vagy alkohol elvonókúrát is jelenthet, vagy megtilthatjuk, hogy egy bizonyos óra után elhagyják a házat. Abban az esetben, ha gyermekünk találkozóra vagy szórakozóhelyre akar menni, mielőtt elég érett lenne ehhez, vagy valakivel, aki túl idős hozzá, kétszer is ellenőrizzük a csoportos tevékenységeket, melyekben részt kíván venni. Ugyanakkor érdeklődjük meg azt is, hogy ez felügyelve van-e az általad is ismert szülők által, és ha nincs, engedd, hogy inkább nálatok tartsák meg az eseményt. 
 
Ha megtudjuk, hogy gyermekünk éjszaka részt vesz kockázatos vállalkozásokban, vegyük fel a kapcsolatot a helyi rendőrséggel minden alkalommal, amikor tudomásunkra jut, hogy éjszaka jár el otthonról. Közöljük gyermekünkkel, hogy tudunk az eseteiről és hogy mindent el fogunk követni, hogy megvédjük őt. 
 
Sok szülő számára okoz problámát, hogyan ellenőrizze azokat a tevékenységeket, amelyek ellentmondanak a családi értékeknek és szabályoknak, és amelyek gyermekük biztonságát veszélyeztethetik. A következőkben erre próbálunk egyszerű megoldásokat találni.

Nem tetszenek a gyermekem barátai

Sok szülő aggódik azon barátok miatt, akikkel gyermekeik több időt eltöltenek.  
Mikor felsoroljuk számára elvárásainakt, és szabályainkat, ne kényszerítsük, hogy olyan prioritásokat határozzon meg, amelyek között a barátai is szerepelnek.
Abban a pillanatban, amikor megpróbáljuk őt meggyőzni egy barátság helytelenségéről, nem tetszünk mást, csak megerősítjük ezt a barátságot. Ez nem az a csata, amit megnyerhetünk. 
 
Koncentráljunk a szabályokra és arra, hogy ezek otthon hogyan vannak betartva. 
 
Például tiltsuk meg gyermekünknek, hogy iskolaidőben esténként eljárjon hazulról, és találjunk ki számára hétvégi programokat. Számtalan esetben csak ez a dolog vethet véget egy nemkívánt barátságnak, mivel a többi barátja késő éjszakáig kint marad, legtöbbször még hétvégéken is. 

 

A szülők gyakran beszélnek az otthoni szabályok közötti különbségekről. Például, ha van egy olyan szabály, amely tiltja a számítógépes játékokat, de gyermekünk ezekhez mégis hozzájut a barátai otthonában, akkor konkrétan beszélnünk kell vele ezekről a szabály-különbségekről. 
 
Biztosítsuk, hogy nem fogunk a szabályokon változtatni, csupán szeretnénk elbeszélgetni vele a tapasztalatairól. 
 
Ha nyitottak vagyunk a kommunikációra, ezzel egy olyan beszélgetést kezdeményezünk, amelyből mindketten - a gyermekünk és mi is - tanulhatunk. Kérdezzük meg tőle, milyen az, ha a házirend kimondja, hogy „nem játszhatsz a számítógépen" és ő ezt mégis máshol megteszi. Megkérdezhetjük azt is, hogy ”észrevettél-e különbséget abban, ahogy itt játszol a barátaiddal, és ahogy náluk játszol?” vagy „hogy kell azokat a játékokat játszani?” 
 
Ha féltjük amiatt, hogy gyermekünk számítógépen játszik mások otthonában, megemlíthetjük neki: „tudom, hogy Imre és Péter számítógépen játszik iskola után, ám a mi családunkban létezik egy videójátékokat tiltó szabály, ezért nem engedem meg, hogy hozzájuk mehess. Cserébe viszont magadhoz hívhatod őket”. 
 
Abban az esetben, ha megtudjuk, hogy a fiunk mégis elment egy barátjával gyermekek számára tilos filmet nézni vagy számítógépes játékokat játszani, megmondhatjuk neki, hogy a következő hétvégét nem töltheti a barátaival házon kívül. Használjuk ki ezt a lehetőséget, hogy társadalmi eseményt szervezzünk az otthonunkban gyermekeinkkel, barátaival és az egész családdal.

További hasonló cikkek:www.csaladivilag.hu

 

Nincs két egyforma házirend

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!