Életstílus

2012.06.02. 16:22

„Magyar wokokban” tárcsás ételek

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tárcsa mezőgazdasági eszköz - ami kis magyar találékonysággal átlényegült sütögető eszközzé.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tárcsa mezőgazdasági eszköz - ami kis magyar találékonysággal átlényegült sütögető eszközzé.A tárcsát eredetileg a szántás után „vetnek be” a gazdák, a nagyobb földrögök szétdarabolására, amelyeket aztán a borona elegyengeti, könnyebbé téve a vetést. Csakhogy a magyar ember igen találékony, így rájött, hogy ezek a tárcsa lapok, mivel „jó acélozott" fémből készülnek, bevethetők sütögetésre is. Ehhez mindössze be kell hegeszteni a középen található lyukat, lábakat hegeszteni a tárcsa alá, és alapos kiégetés után már használható is a magyar wok! - mondta bevezetésképp Csetneki László éttermi mester, folytatva a szabadtűzi lehetőségek fortélyainak ismertetését.

(Fotó: programturizmus.hu)

Jóllehet ugyanezen célt szolgáló eszközöket már készen is lehet kapni, feltesszük, van, aki maga lát a legyártásához. Azok figyelmébe ajánlja a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja: az esetleges rozsdafoltokat lehetőleg el kell távolítani, de a tárcsa belsejét nem szabad felpolírozni, mert akkor a húsok sütés közben nem maradnak meg a tárcsa szélén, állandóan a közepébe a zsírba csúsznak, márpedig ez akadályozza a szakszerű sütést.

Pácolás után a sütés

Megvan tehát az eszköz, jöhet a sütés? Mint grillezés esetében, itt is előre kell gondolkodnunk, hiszen a sütni valóinkat ajánlatos jó előre bepácolni. No meg némi előkészületet azért ezen túl is igényel. Az első lépés, hogy jól felhevítjük a tárcsánkat, majd kitöröljük egy száraz ronggyal, nehogy kormos, füstös maradjon. Azután a tárcsa szélére rakjuk a sütendő, kakastaréj-szerűen felvágott szalonnaszeleteinket. A hústól függően tehetünk néhány darab jófajta sütni való kolbászdarabot is. Ezekből folyamatos forgatás mellett ügyesen kiolvasztjuk belőlük a zsiradékot, ami a tárcsa alján összegyűlik.

Mit és hogyan?

Tárcsán bármilyen húst lehet sütni, és szinte bármilyen zöldséget is, ugyanúgy mint a grillen.

(Fotó: estihirlap.hu)

- Az a fő különbség, hogy a tárcsán zsiradékkal locsolgatjuk, illetve belemártogatjuk a tárcsa közepén összegyülemlő zsiradékban. A különböző húsokból kiolvadó szaft, a kolbászzsír pedig keveredik a sütéshez elkészített szalonnából kiolvasztott zsiradékkal, így ezek igen kellemes ízharmóniát alkotnak. Ha ebbe különleges „szaftba” időnként belemártjuk a jó előre bepácolt hússzeleteinket, utána a már felhevült tárcsánk szélére tesszük a húsokat. Azok ott tovább sülnek, de nem szívják meg magukat zsírral. A húsok és a zöldségek mindkét oldalát megsütjük, pirítjuk, időnként beleeresztjük a szeleteket 3-5 másodpercre a közepén összegyűlt (a már többször emlegetett) szaftba, majd kihúzzuk a tárcsa szélére. A mártogatásra, forgatásra locsolgatásra ügyelni kell, nehogy kiszárítsuk a sütni valónkat. A készre sült ételt azon melegében tálaljuk! - szól a mesteri intelem. Tálaláskor különféle önteteket adunk a húsokhoz, ami Csetneki László ötlete alapján készülhet a húspác levéből is: kevés natúr joghurt hozzáadásával, valamint frissen vágott petrezselyemzöld hozzákeverésével utánaízesítve ízlés szerint egy kis sóval, borssal, aki szereti citromlé hozzáadásával.

Szalóczi Katalin


Mesteri tippek tárcsázáshoz

  • Ne sózzuk meg az előre bepácolt hússzeleteinket mert a só akár pácolás közben is elvonhatja a hússzeletek nedvesség tartalmát, így sütés után az ilyen húsok igen szárazak lesznek. Inkább közvetlenül sütéskor használjuk a szükséges sómennyiséget!
  • Ha úgy gondoljuk, hogy több mint 3 órahosszáig pácoljuk a megsütendő hússzeleteinket, akkor ne alkalmazzunk savas pácot, vagyis a páclé ne tartalmazzon sem bort, sem citrusféléket, mivel a bor és a savasság megtöri és rossz irányba viszi az étel ízét hosszadalmas pácolásnál. Ezeket az anyagokat csak frissen, vagy mindössze 1-2 órás pácolás esetén alkalmazzuk. De ha frissen csináljuk, akkor viszont igen finom savanykás, csaknem borízű étel a végeredmény.
  • A pácolt és hűtőben tartott húsokat ne tegyük azonnal a tárcsára, inkább mintegy 10 percig szobahőmérsékleten pihentessük. Ha közvetlenül tesszük a tárcsára a hűtött szeleteket akkor könnyen lehet, hogy az oldalak megégnek, miközben a hús belseje nyers marad.
  • Vigyázzunk: nehogy megégjen a már kiolvadt zsiradék! Legyen kéznél egy kis hasábokra vágott héjas burgonya, hogyha nagyon füstölne a zsiradékunk akkor pár szemmel le tudjuk hűteni a zsiradékot.
  • Ne feledjük: az egyik legfenségesebb tárcsán készíthető étel az a igazi, magyaros lecsó!

  • Alap páclé

  • Tetszés szerinti mennyiségben: szeletelt vöröshagyma (ezt akár a páclé felhasználása után meg is süthetjük a tárcsán: kiváló köretkiegészítő), fokhagymagerezdek, olaj, szárnyas vagy sertés fűszerkeverékek.
  • Továbbá: a csirkehúsok pácolásához illik a tárkony, a kakukkfű; a sertéshúsokéhoz a majoránna a zsálya; a bárányokéhoz pedig a menta és a rozmaring.
  • Minden pácléhez használhatunk 4-5 szál friss petrezselyemzöldet.

  • Csetneki László receptje: Mézes mustáros tárcsás csirke

    Hozzávalók (4 főre):

  • 60 dkg friss csirkemell csíkozva
  • 5 egész csirkecomb lebőrözve, kicsontozva, csíkozva
  • 10 dkg vaj vagy szalonna igény szerint
  • 1 kávéskanál méz
  • 4 kávéskanál mustár
  • ízlés szerint őrölt bors
  • szárnyas fűszerkeverék
  • kevés csili
  • 5-6 darab zsályalevél, apróra vágva
  • a sütéshez: szalonna „kakastaréj”

  • Elkészítése:

  • A felsorolt húsokat megmossuk és ízlés szerint összekeverjük a felsorolt fűszerekkel mézzel mustárral majd hűtőben 1-2 órát pihentetjük.
  • A forró tárcsán kisütjük a szalonnát (csak a zsiradékra van szükség, a sült szalonnát sütés közben bátran elfogyaszthatjuk).
  • A forró zsiradékban (vagy vajban) hirtelen sütjük a húsokat úgy, hogy pirulás után a tárcsa szélén sütjük tovább, sűrű locsolgatás közepette. (Nagyon hamar megsül.)
  • Sült hagymakarikákkal vagy a tárcsán frissen sült, párolt sampion gombával tálaljuk.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!