2018.01.06. 20:43
Téli saláták
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ha tél, akkor hajlamosak vagyunk nehezebb, zsírosabb ételeket enni. De nem feltétlenül kell!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ha tél, akkor hajlamosak vagyunk nehezebb, zsírosabb ételeket enni. De nem feltétlenül kell!
Ehetünk salátákat is, sok-sok téli finomság receptjét találtuk meg a neten. Válogattunk belőle.
Almasaláta pirított magvakkal
Hozzávalók 4 személyre:
Az öntethez:
Elkészítése:
Összekeverjük az öntethez valókat, majd egy salátástálban az almát, a lila hagymát, a káposztát és a sárgarépát is. Meglocsoljuk az öntettel, és a pirított magvakkal megszórva tálaljuk.
Sült körtesaláta sonkával
Hozzávalók:
Elkészítése:
A salátákat hideg vízben megmossuk. Ha lehetőségünk van rá, akkor kicentrifugáljuk, hogy ne maradjon vizes, majd kicsit összetépkedve keverőtálba helyezzük. A körtéket félbevágjuk, a magházukat kivágjuk. A felezett körtedarabokat még 3 részre szeljük. Az így kapott körtéinket egy forró teflonserpenyőben kevés olajon, jó magas hőfokon megsütjük. A végén megszórjuk a durvára tört színes borssal. Felöntjük a fehérborral, egy pillanatig forraljuk, majd a keverőtálban összeaprított salátához adjuk. Kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd tányérokra tálaljuk. A tetejére helyezzük a vékony sonkaszeleteket.
Sült karfiol és fehérbab-saláta
Hozzávalók 2–3 fő részére:
Elkészítése:
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük és kevés sóval, borssal, olívaolajjal meghintve, 190 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A babot leszűrjük, átöblítjük és egy nagy salátástálba öntjük. Rászórjuk a zöld salátaleveleket és a sült karfiolrózsákat is. Összedobjuk az öntetet: a kaukázusi kefirhez hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és habverővel alaposan belekeverjük az olívaolajat is. Az öntetet rácsorgatjuk a salátára, az egészet óvatosan átforgatjuk, végül morzsolt fetasajtot szórunk a tetejére és már tálaljuk is.
Téli káposztasaláta
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés:
Igen vékonyra szeleteljük a káposztát, megsózzuk, és kb. 30 percre szűrőbe helyezzük, majd egy kissé megnyomkodjuk, hogy a leve kicsorogjon.
Közben megtisztítjuk és lereszeljük a sárgarépát, majd összekeverjük a káposztával.
Az olajból és a citromléből, egy kis sóval és borssal készített öntettel locsoljuk meg a salátát, és azonnal tálaljuk.
Joghurtos sárgarépa-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítése:
A sárgarépát és a mazsolát tálba tesszük. A citromlevet az olajjal, a mézzel, a joghurttal és a sóval alaposan kikeverjük, majd a répára öntjük, és jól összeforgatjuk. A dióval megszórva tálaljuk.
- ÉM -