2019.01.22. 10:29
Dietetikus: a rostfogyasztás krónikus betegségeket előzhet meg
Budapest - A rostfogyasztás megelőzheti a krónikus, nem fertőző betegségek kialakulását - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Budapest - A rostfogyasztás megelőzheti a krónikus, nem fertőző betegségek kialakulását - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Erdélyi-Sipos Aliz azt mondta, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás egyik oka a nem megfelelő mennyiségű rostfogyasztás.
Naponta 24-30 gramm rost ajánlott, ezt azonban Magyarországon a legutóbbi reprezentatív táplálkozási felmérés szerint sem a nők, sem a férfiak nem érik el, bár a férfiak megközelítik az alsó határt - tudatta.
Ismertette, a hazai táplálkozási ajánlás alapján napi négy adag gyümölcsöt vagy zöldséget és egy adag teljes kiőrlésű gabonát kell enni ahhoz, hogy ez a mennyiség meglegyen.
Kitért arra is: az influenza megelőzésében, átvészelésében is szerepet játszanak a rostok, mert a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmukkal is támogatják az immunrendszert.
-MTI-