2019.05.22. 11:00
Ezekkel a trükkökkel hetekig friss marad az eper
Búcsút inthetünk a penésznek és a foltoknak.
Forrás: Shutterstock
A tavasszal nem csak a jó idő, de a gyümölcsszezon is megérkezett, májusban pedig egyre több helyen kapható az ízletes eper. Hogy a gyümölcs minél tovább friss maradjon, azt igen egyszerű fortélyokkal biztosíthatjuk: ezek közül mutat be négyet cikkében a Maszol. A különböző öblítéseken alapuló módszereket egy csapat tesztelte. A négy eljárás abban egyezik, hogy mindegyik esetben fél percig öblítették az epreket, papírtörlővel szárazra törölték, végül egy papírtörlővel bélelt dobozba tették, majd egy hétig hűtőben pihentették a gyümölcsöket.
Az eljárások a következőképp alakultak:
1. Hideg vizes öblítés: ez a legegyszerűbb módszer, ám egy hét elteltével az így kezelt eprek lettek a legpuhábbak.
2. Hideg vizes ecetfürdő: egy tálban egy résznyi ecetet és három résznyi vizet összekevertek, majd az eperszemeket ebben áztatták fél percig. Egy hét elteltével egy-két sötétebb foltot leszámítva az eprek ugyanolyan frissek voltak. Ennél a trükknél azonban érdemes odafigyelni az időre és csak fél percig áztatni az epreket az ecetes vízben.
3. Meleg vizes öblítés: amikor hideg víz helyett, meleg vízzel öblítették le a gyümölcsöket, egy hét múlva az eprek bár kicsit puhábbak, de frissek maradtak.
4. Forró vizes merítés: a negyedik módszer során forró vízbe merítették az epreket, amelyek egy hét múlva kissé puhák, de teljesen épek maradtak.
A cikk hozzáteszi:
bármelyik módszert is alkalmazták, egy hét múlva az összes eper penészmentes volt.
Kiemelik azonban, hogy a leghatékonyabbnak a meleg, a forró vizes, valamint az ecetes öblítések bizonyultak.
Borítókép: illusztráció