2020.09.06. 09:10
Le lehet fagyasztani az uborkát?
Az uborkának nagyon magas a víztartalma, de többféle módszerrel is elrakható a mélyhűtőbe ez a zöldség is.
Forrás: Shutterstock
Fotó: ws7k
Az uborka egy sokoldalú zöldség, tökéletes alapanyaga a salátáknak, a smoothie-knak, a szendvicseknek, de még koktélokat is készíthetünk a felhasználásával. Nemcsak finom, hanem egészséges is, antioxidánsok kiváló forrása, segíti a hidratációt, magas a tápanyagtartalma és alacsony a kalóriatartalma – írja az Origo tafelspicc rovata. Ha sok terem a kertben, netán túl sokat vásároltunk a boltban, felmerülhet a kérdés: hogyan őrizzük meg a frissességét? Le lehet fagyasztani az uborkát?
Az uborka egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek nagyon magas a víztartalma; több mint 90%-a víz. Ha fagyasztásról van szó, ez problémát jelenthet, hiszen a kiolvasztás során megváltozik az állaga: vizes, szivacsos lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tudjuk lefagyasztani!
Ha nem szeretnénk, hogy kárba menjen az uborka, ugyanakkor nem akarjuk azt sem, hogy romoljon a minősége, három dolgot tehetünk.
Egyrészt vékony szeletekre vágjuk, és úgy fagyasztjuk le, amiből később kiváló uborkasaláta lesz.
Ha azért akarjuk megőrizni, mert ez az egyik kedvenc smoothie-alapanyagunk, akkor egyszerűen turmixoljuk össze, és fagyasszuk le így.
Illetve a harmadik módszer, hogy az uborka nagyon jól megfagy sóoldatban (só és víz keveréke). A sós lébe áztatott uborkának 24 óra kell, mire kiolvad a hűtőben.