Friss hírek

2009.07.18. 11:16

Eszperantó konferencia Kondoroson

<p>A legmesszebbről egy kínai eszperantista érkezett a szombaton a Békés megyei Kondoroson kezdődő nemzetközi eszperantó konferenciára, de érkeztek Lengyelországból, Szerbiából, Francia- és Németországból is a mesterséges nyelv szerelmesei. Békés megyében több ezren, országszerte több tízezren beszélhetik az eszperantót, a mesterséges nyelv azonban a nyolcvanas években élte virágkorát. A kondorosi konferenciát az Ausztriában működő OSIEK nevű egyesület szervezte. A civilszervezet rendszeresen rendez nemzetközi eszperantó konferenciákat. Magyarországon eddig két alkalommal tartottak konferenciát, Kondoros 1993 után immár másodszor házigazda.</p>

A kondorosi konferenciára 60 eszperantista jött el - mondta el a szervező Kozsuch Pál, az OSIEK tagja. A konferencián az eszperantó nyelvről hangoznak el előadások, valamint irodalmi alkotások. Kozsuch Pál elmondta: az eszperantó a nyolcvanas években volt népszerű és most ismét némi érdeklődés mutatkozik a nyelv iránt, köszönhetően annak, hogy diplomához elfogadják nyelvvizsgaként. - Sokan választják az eszperantót, mivel könnyű elsajátítani, de az a tapasztalatunk, hogy ez nem jelent igazi nyelvtudást. Reklámnak jó, de azok közül akik a diploma miatt, kényszerből tanulták a nyelvet, nem sokan válnak valódi eszperantistává - mondta el Kozsuch Pál, aki 30 éve beszéli a mesterséges nyelvet. Mint elmondta: azért kezdett eszperantóul tanulni, hogy 1956-ban Franciaországba menekült unokatestvére családjával beszélni tudjon.

A kondorosi konferencia jövő héten vasárnap fejeződik be.

Az eszperanto egy szerkesztett mesterséges nyelv, amelyet dr. Ludwig Zamenhof lengyel szemorvos alkotott meg 1887-ben. Az eszperantót Zamenhof a lengyel-orosz határ mentén fekvő soknemzetiségű település lakóinak szánta, hogy a mindennapokban a különböző nyelveket beszélő kereskedők, földművesek, kézművesek megérthessék egymást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!