Kutatás

2020.12.29. 19:00

Optimistán állunk a jövő évhez

Nehéz évet zártunk, de nemzetközi viszonylatban optimistábbak vagyunk 2021-re nézve a nemzetközi kutatás szerint.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Embert próbáló év volt az idei, ebben világszinten egyetértés látszik – olvasható az Ipsos adatszolgáltató „Global Predictions” nevű kutatásából. Eszerint tízből kilenc ember gondolja úgy, hogy rossz év volt a 2020-as az országa számára, de önmagukra és családjukra nézve is nehéz volt az idei év a megkérdezettek háromnegyede szerint. Harmincegy ország lakosságának véleményét kérték ki az idén hetedjére elvégzett év végi kutatásban. Ebből megtudtuk, hogy a nemzetközi átlaghoz képest a magyarok optimistábban állnak a 2021-es évhez.

Visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba

A megkérdezett magyarok bő többsége, 84 százalékuk vár jobb évet a 77 százalékos nemzetközi átlaggal szemben, de csak kevesebb mint felük, 45 százalékuk gondolja úgy, hogy erősödni is fog a világgazdaság, ami viszont az 54 százalékos világátlag alatt van. Ezen a téren a leginkább derűlátóknak a kínaiak nevezhetők, míg a franciák bizonyultak a legpesszimistábbaknak.

Kifejezetten bizakodók vagyunk még azt illetően, hogy a vírusjárvány után országunkban visszatér az élet a normalitásba. Összességében a válaszadók 41 százaléka gondolja így, míg itthon 46 százalékos arányban feleltek pozitívan a kérdésre. Szintén 46 százalékban tartanak viszont egy újabb vírusjárvány kitörésétől is a jövőben a válaszadók.

Nem lesz jobb hely a járványtól a bolygónk

Magyarországon a világátlaghoz hasonlóan a megkérdezettek bő kétharmada bízik egy valóban hatékony vakcina kifejlesztésében a koronavírus ellen. A két végleten itt is Kína és Franciaország helyezkedik el a kérdést illetően. Azt, hogy az oltás széles körben elérhető is lesz, a magyarok 61 százaléka reméli. Az emberek közel egyharmada válaszolta csak azt, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesésből fel fog épülni az ország. Ezzel szemben a környezetünk szempontjából csak az emberek ötöde gondolja úgy, hogy jobb hellyé válik a Föld a koronavírus tombolása után.

A többség szerint fokozódni fog az egyenlőtlenség

A gazdaság és a társadalom átalakulásáról is kérdezték az embereket: Kevésbé vagyunk pesszimistábbak a világátlaghoz képest, de itt is a többség válaszolta azt, hogy a felső és alsó jövedelmi csoportok közeledése helyett a társadalom még jobban kettészakad. A jövedelmek egyenlőtlensége kapcsán csak minden ötödik ember szerint lesz egyenlő a nők és a férfiak fizetése azonos munkakörben.

Ehhez képest nálunk csak Izraelben látják kilátástalanabbnak a helyzetet a válaszadók.

Azt illetően viszont különösen optimisták vagyunk – derül ki a felmérésből –, hogy szerintünk a világ nagy részvénypiacait nem fenyegeti az összeomlás veszélye. Ezzel az emberek 40 százaléka nem ért egyet, míg itthon csak 26 százalékban vélekednek hasonlóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!