2023.10.08. 21:40
Íme az öt praktikus tanács, hogy elkerüljük a hamis élelmiszert
Szavatosság meghosszabbítása vagy éppen a minőségmegőrzési idő átírása a legdurvább élelmiszer-hamisítással kapcsolatos visszaélés. Ezek alapján az unión belül Magyarország biztonságosnak mondható a forgalomba hozott termékek tekintetében – írja a Ripost.
Illusztráció
Forrás: Shutterstock
Fotó: Dean Drobot
Bár hazánk biztonságosnak mondható, de van néhány trükk, amivel érdemes élni. Ezek közé tartozik az, hogy amit csak lehet, érdemes otthon előállítani, még a kávét is ajánlott szemes formájában megvenni és frissen őrölni, mert akkor garantált annak tisztasága.
Az elmúlt 20 évben sokat változott az élelmiszerpiac és -kereskedelem is. Gyakran érezzük például, hogy bizonyos élelmiszereknek nem olyan az ízük, mint korábban.
Sőt, sok külföldről behozott élelmiszert előnyben részesítünk a hazaival szemben, pedig a magyar áru általában sokkal megbízhatóbb minőségű.
Ráadásul a nemzetközi élelmiszer-hamisítás piaca óriási biznisz, sok országban odáig megy, hogy egészséget károsító anyagokat találni bizonyos árukban, amit aztán a vásárló jó drágán még meg is vesz.
Külföldön például gyakran fordul elő a tejben krétapor és egy bizonyos maró anyag.
Hazánkban ezzel ellentétben általánosságban kijelenthető, hogy a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosak. Leginkább az átírás vagy átcímkézés fordul elő itthon, amellyel a szavatosságot vagy minőséget változtatják meg a hamisítók. Ez egyébként az egyik legegyszerűbb hamisítás mind közül, hiszen akár egy filctollal való minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő átírása is pillanatok műve.
A magyar termék védjegyrendszerben független szakértői vizsgálat tanúsítja a termék eredetét és megbízhatóságát. A termék származásán túl vizsgálják a jogszabályi előírások betartását is, így ha védjegyes árut vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy megbízható terméket kapunk a pénzünkért. Másrészt pedig a hazai termék vásárlásával csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is, mivel a termék rövidebb úton jut el az asztalunkra.
Öt praktikus tanács, hogy elkerüljük a hamis élelmiszert:
Elsősorban hazai, de minél közelebbről érkező élelmiszert vásároljunk.
Az élelmiszert lehetőleg a maga természetes mivoltában vegyük meg, kerüljük a sokszor feldolgozott árukat.
Olvassuk el az összetevők listáját.
Táplálkozzunk szezonálisan.
Gyanú esetén értesítsük a hatóságot.
Mit tesz értünk a hatóság? A Nébih az általa használt adatbázisokból kinyert információk elemzései mellett a társhatóságok jelzéseire és a fogyasztói kifogásokra támaszkodik. Ezért ha visszaélésre okot adó gyanúnk van, haladéktalanul keressük fel őket.
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!