Bulvár-celeb

6 órája

Szereted az air fryer-t? Akkor figyelj, megmérgezhet, ha így használod

Az air fryer, vagyis a forrólevegős sütő nagyon hasznos, gyors segítség lehet a konyhában, de veszélyes is lehet. Fontos, hogy mit és milyen hőfokon szabad készíteni benne. Itt van pár tipp, hogy hogyan kerülje el a bajt.

MW

Air fryer: nem mindegy, hogy milyen hőfokon sütünk benne

Forrás: Shutterstock

Fotó: Marciobnws

Az air fryerek, azaz a forrólevegős sütők használata az elmúlt évek egyik legnagyobb konyhai trendjévé vált. Ezek a berendezések azért lettek népszerűek, mert úgy készíthető bennük ropogós étel, hogy közben kevesebb olajat használunk. Kérdés, hogy az így elkészített ételek valóban egészségesebbnek számítanak? A készülékek megjelenése óta több tudományos igényességű kutatás is vizsgálja a lehetséges előnyöket és hátrányokat – olvasható az Eating Well cikkében.

Rákkeltő vegyület képződhet az air fryer használata során

Az akrilamid egy potenciálisan rákkeltő vegyület, amely keményítőtartalmú ételek - például burgonya - magas hőmérsékleten történő sütése, pirítása vagy grillezése során keletkezik. A folyamat a hő és a cukrok, valamint az aszparagin nevű aminosav kémiai reakciójának eredménye, a vegyület különösen 120 Celsius-fokos sütési hőfok felett jön létre.

Egyes tanulmányok szerint az air fryerben készült burgonya akrilamidkoncentrációja magasabb lehet, mint a bő olajban vagy a sütőben sült változatoké. 

Egy 2024-es, a Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás például kimutatta, hogy az air fryerben sütött burgonya átlagosan 12,19 µg/kg akrilamidot tartalmazott, míg a bő olajban sült krumpli csupán 8,94 µg/kg-ot.

Ez azt jelzi, hogy az air fryer használata nem feltétlenül csökkenti ennek a veszélyes vegyületnek a szintjét.

Amikor az air fryert összehasonlítjuk a bő olajban sütéssel, az előnyök egyértelműek; kevesebb olajfelhasználással alacsonyabb kalóriatartalmú, kevesebb telített zsírsavat tartalmazó ételek készíthetők, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Ugyanakkor a légkeveréses sütőhöz viszonyítva az előnyök kevésbé egyértelműek, mivel a két eszköz működési mechanizmusa nagyon hasonló - írja az Origo.

Szerencsére az akrilamid képződését akadályozhatjuk néhány egyszerű szabály betartásával, ide kattintva jönnek a tippek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!