Motherson Csoport

2024.06.06. 21:55

Szijjártó Péter: egyfajta "angyali kört" alkotnak az autógyártók és a beszállítók beruházásai (videó)

A magyarországi autóipari beszállítói kapacitások bővítése ösztönzi az autógyártók megtelepedését, és ez fordítva is igaz, a folyamat így egyfajta "angyali kört" jelent - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

MW

Vivek Chaand Sehgal, a Motherson Group elnöke (b) és Laksh Vaaman Sehgal, a Motherson Group alelnöke (j) elismerést ad át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek (k) az indiai autóipari alkatrészgyártó Motherson Csoport leányvállalati találkozóján az MVM Dome-ban 2024. június 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Motherson Csoport leányvállalati találkozóján elismerő díjat vett át az indiai autóipari alkatrészgyártó cég elnökétől, majd arról számolt be, hogy újabb magyarországi beruházásról írtak alá megegyezést, amelynek keretében a társaság 33 millió euró értékben bővíti kapacitásait Kecskeméten, Mosonszolnokon, Mosonmagyaróváron és Túrkevén. 

Tájékoztatása szerint 

a beruházás, amelyhez a kormány 6,6 millió euró értékű támogatást nyújt, tovább erősíti a hazai autóipart, minthogy az a BMW és a Mercedes gyárának kiszolgálására összpontosít majd. 

Ennek kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy a beszállítói kapacitások bővítése tulajdonképpen ösztönzi az autógyártók megtelepedését, és ez fordítva is igaz, ami egyfajta "angyali kört" jelent. 

Aláhúzta, hogy 

a hazánkban már több mint háromezer főt foglalkoztató Motherson Csoport beruházási döntése a kedvező tapasztalatokon alapult, mivel a fejlesztést számos más helyszínre is vihették volna, hiszen mostanra a világ mintegy negyven országában jelen vannak. 

Kitért arra is, hogy a vállalat fontos szerepet játszik a magyar-indiai gazdasági kapcsolatok fejlesztésében, márpedig szavai szerint egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország milyen szoros viszonyban van a világ harmadik legnagyobb gazdaságával. 

"És hála Istennek, önök képviselik Magyarországon ezt az üzleti szférát, és a számok nyelvén is értenek, nem csak a médiából tájékozódnak, hogy Magyarországról miket írnak, hiszen ha kizárólag ez utóbbiból tájékozódnának, akkor nem lennének itt" - közölte. 

"Láthatják a saját szemükkel is, hogy nem vagyunk mi olyan rosszak, mint ahogy lefestenek bennünket"

 - tette hozzá. 

Illetve rámutatott, hogy az indiai befektetők lassan bekerülnek az első tíz közé Magyarországon, tavaly pedig rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom is 1,2 milliárd dollárral. 

Szijjártó Péter a beszédében emlékeztetett az utóbbi évek válságaira és a jelenleg is fennálló biztonsági kockázatokra, illetve a világrend átalakulására, amelynek nyomán a politikai és gazdasági szereplőknek is többször újra kellett gondolniuk a jövőre vonatkozó terveiket. 

Aláhúzta, hogy ezen bizonytalanságok közepette nagyon felértékelődik a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés, amely a magyar kormány és a Motherson Csoport kapcsolatát is jellemzi, és a vállalat szerepet játszott abban is, hogy minden nehézség dacára sikerült fenntartani a gazdaság növekedését, és hazánk megerősödve tudott kikerülni a krízisekből. 

"És önöknek nagy szerepe van abban, hogy 2014 óta, még a gazdaság fekete éveiben is sorra dőltek az export-, a beruházási és a foglalkoztatottsági rekordok, és így azon kevés ország között lehettünk, ahol a koronavírus-járványt követően többen dolgoztak, mint előtte"

 - mondta. 

A miniszter méltatta a cég szerepét a gazdaság gerincoszlopát adó autóiparban is, és kifejtette, hogy a szektor igen hosszú utat járt be Magyarországon. 

Hozzátette: hazánk 2018-ban került be a világ húsz legnagyobb járműipari exportőre közé, tavaly pedig az ágazat termelési értéke 11 százalékos növekedést követően már átlépte a 10 ezer milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában