remény

2020.08.03. 10:57

Áfacsökkentéssel élne túl a fesztiválipar

Járulék-, bér- és rezsitámogatásra lenne szüksége a szektornak a károk mérsékléséhez, valamint szükség lenne a jövőben arra, hogy a belépőjegyeket 5 százalékos áfakulccsal értékesíthessék.

Budapest, 2019. augusztus 12. Fiatalok a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 12-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI / Mónus Márton

Fotó: Mónus Márton

Az idei nagy fesztiválok 80 százaléka már biztosan elmarad, mivel a kormány fenntartja augusztus 15-e után is az 500 résztvevő feletti zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tilalmat. A korlátozás nemcsak a zenei fesztiválokat érinti, hanem számottevő részben a művészeti, közösségi, népművészeti, hagyományőrző és gasztrokulturális rendezvényeket is, amelyeken hagyományosan fontos szerepet kapnak a zenei programok.

A kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszának

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke. Azt is elmondta, hogy a fesztiválipar 37 ezer embert közvetlenül, 370 ezret pedig közvetetten foglalkoztat. Az ágazat nem csak az előadó- és alkotóművészeknek ad munkát, hiszen rengeteg ember dolgozik a fesztiválok infrastruktúráján, a technikai háttéren, a rendezvények marketingjén. A kapcsolódó vendéglátás pedig tetemes bevételt hoz a turizmusnak.

A fesztiválszezon nyár végén, ősz elején véget ér, így a későbbi feloldások már nem sokat javítanak az idei helyzeten. Ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, hogy az emberélet a legfontosabb, és a döntéshozók rendelkeznek azokkal az információkkal, amelyekre alapozva meghosszabbították a korlátozásokat. Ezt természetesen el is fogadják a fesztiválok

– emelte ki. Azt is hozzátette azonban, hogy gazdasági szempontból a korlátozások tragikusan hatnak a fesztiválokra, és közép-, valamint hosszú távon is nagyon súlyosan érintik a szektort.

Borítókép: látogatók a tavalyi Szigeten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában