Útravaló

3 órája

Már két éve szervez továbbképzést a Hagyományok Háza a vajdasági óvodapedagógusoknak

Két évvel ezelőtt hirdette meg a vajdasági óvodapedagógusoknak szóló képzését a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A Hagyományok Háza partnerségében megvalósuló program vezetőjét a tapasztalatok összegzésére kértük.

MW

Míg furulyával nem, a citera mellett énekelni is lehet

Forrás: Hagyományok Háza

– Az Útravaló címmel megvalósuló képzés a Hagyományok Háza akkreditált tanfolyama, amelynek tapasztalatait az intézmény a helyi adottságok figyelembevételével a határon túli képzésben is, különösen a Vajdaságban, hatékonyan hasznosította. Ez az együttműködés a vajdasági akkreditálással vált teljessé és mintaértékűvé – foglalta össze a népszerű kurzus tapasztalatait Tálas Ágnes óvodapedagógus, a képzési program vezetője, a Hagyományok Háza szakmai partnere.

A hagyományos népi kézművesség is fontos része lesz az óvodai foglalkozásoknak
Forrás: Hagyományok Háza

A délvidéki tanfolyamok 2022 novemberében kezdődtek. Az anyaországi és vajdasági koncepció azonos és hiteles folklorisztikai szemléleten alapul. A hazai képzés négy alappilléren nyugszik:

  1. a népi játékok, jeles napok a zenei anyanyelv tükrében,
  2. a mozgás, a néptánc játékos tanítása,
  3. a kézművesség, valamint
  4. az élőszavas mesemondás.

A szakember a vajdasági képzési program különbözőségeiről elárulta, azok a helyi adottságokat tükrözik. A négy hétvégére bontott magyarországi képzést a Vajdaságban három alkalomra osztották szét. A pedagógusok akár egy, akár mindhárom alkalomra jelentkezhetnek. Az első kurzus a népi gyermekjátékokkal és a néptáncos mozgásnak az oktatásban betöltött szerepével foglalkozik: a népi játékokat a jeles napokra fűzik fel, de az alkalmakon, például a farsang vonatkozásában a tánc is megjelenik. A másik fő irány a népzene és a hangszer az oktatásban témaköre, amelynek elsajátítása során a résztvevők természetesen az első alkalom tematikájához is intenzíven kapcsolódnak.

Tálas Ágnes ennek kapcsán az eddigi gyakorlathoz képest kiemelte a citera jelentőségét, mivel azt tapasztalták, hogy a korábban főszerepet játszó furulya helyenként visszaszorította az énekhangot.

A harmadik alkalom a tárgyi alkotáshoz és a népi kézműves mesterségekhez kötődik, de a foglalkozásokat itt is át- meg átszövi a játék és a tánc.

A képzésnek az elmúlt két évben Zenta, Óbecse, Magyarkanizsa és Ada adott otthont, idén az október eleji kurzust Óbecsén tartották, a hó végi folytatást Nagybecskereken rendezik.

A találkozók igen népszerűek a pedagógusok körében, egy-egy alkalomra 25-30 fő jelentkezett, az indulás óta közel kétszázan vettek részt a foglalkozásokon.

– A visszajelzések törekvéseinket híven tükrözik: az óvodapedagógusok munkahelyükön sokrétűen tudják alkalmazni a tanultakat, könnyen beépítik frissen megszerzett ismereteiket a mindennapi tevékenységekbe – összegezte a vajdasági tapasztalatokat a képzési program vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!