Könyvajánló

2021.04.05. 18:10

Törzsökös, finom székely recepteket gyűjtöttek Erdővidékről

Erdővidék, a „székely vadnyugat”, a természeti kincsek, a gazdag épített örökség földje, a magyar kultúra és történelem jeles személyiségeinek, így többek közt Benedek Eleknek is a szülővidéke. Nagy múltú székely–magyar közösség földje ez, melyhez a gasztronómiai hagyomány szervesen kapcsolódik.

Balázs D. Attila

A 100 erdővidéki recept, több mint 100 erdővidéki háziasszony című kötet szándéka szerint ízelítőt nyújt az erdővidéki magyar közösség táplálkozási hagyományaiból. A rendhagyó szakácskönyv összeállítói, szerkesztői hatalmas munkát végeztek,

végigjárták Erdővidék összes települését,

és mindemellett több mint száz háziasszonyt fényképeztek le sütés, főzés, konyhai sürgölődés közben. Száz szívvel-lélekkel étket készítő háziasszonyt, 21 évestől 102 évesig, akik bemutatták Erdővidék régi és újabb gasztronómiai hagyományait, ételeit.

A kötet összeállítása során sok helyen örömmel tapasztaltuk, hogy élnek még a hagyományos receptek, ma is sokan főznek a szülőktől, nagyszülőktől, dédszülőktől tanult receptek alapján – állapította meg Demeter László, a kötetet jegyző baróti Tortoma Kiadó vezetője, aki maga is részt vett a gyűjtőmunkában.

Fotó: erdelyikonyv.hu

Mint írta, sok erdővidéki háztartásban haszonnal forgatják még Zathureczkyné Zelch Manci receptkönyvét is, mely a 20. században az erdővidéki háziasszonyok nélkülözhetetlen receptkönyvévé vált. Tapasztaltuk azt is, hogy sok erdővidéki háziasszony nyitott az új receptek, vagy más tájegységek ételei iránt, vagy ötvözi azokat a régi receptekkel.

Örvendetes, hogy az erdővidékiek jó része otthon készíti el a mindennapi betevőt,

nem szokott rá a vendéglői vagy a gyorséttermi étkekre, hanem tovább élteti Erdővidék székely gasztronómiai hagyományait, a fordított almatorta, a „Borzos Kati”, a bodosi kürtőskalács, vagy épp a tehéntúrós lyukasfánk, és a bagolytüdőleves elkészítésének tudományát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában