Nemzetek Ligája

2 órája

Szoboszlai Dominik duplázott! Két góllal vezet a magyar válogatott (videó) – frissül

A hollandok elleni 1-1-es döntetlen alkalmával pénteken megsérült Dárdai Márton helyére Botka Endre került a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatába, amely Bosznia-Hercegovina vendége lesz a Nemzetek Ligája negyedik fordulójában. Az „A” divíziójában, ahol három fordulót követően két megszerzett ponttal a harmadik, osztályozó helyen áll jelenleg a válogatott.

MW

Szoboszlai Dominik

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Cikkünk frissül!

Szoboszlai duplázott, egyre nagyobb bajban vannak a bosnyákok

A második félidő kezdetén Nagy Zsolt tört kapura, ám szabálytalanul buktatták, ezért tizenegyest kapott a magyar csapat. A megítélt büntetőt Szoboszlai értékesítette, ezzel kétgólosra növelve a magyar válogatott előnyét az  50. percben.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik két góllal ajándékozta meg a bosnyákokat
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

Szoboszlai megtörte a gólcsendet

A bosnyákok rögtön a középkezdés után helyzetbe kerültek, az első lövésre csupán fél percet kellett várni. Jusuf Gazibegovic próbálkozása elkerülte Dibusz Dénes kapuját, arra mindenesetre jó volt, hogy megmozgassa a lelátó népét hazai oldalon – írja tudósításban a Magyar Nemzet.

Magyar részről Sallai Roland próbálkozott először a 8. minutumban, a távoli lövés azonban szintén nem talált. Két perccel később Varga Barnabás löketét már fognia kellett Nikola Vasiljnak. A 12. percben szögletet végezhetett el a fehérmezes vendéggárda, Szoboszlai Dominik beívelése után először Bolla Bendegúz, majd Fiola Attila lőtt – a második helyzet után kirúgás következett. A 14. percben megint a bosnyákok kerültek gólhelyzetbe, de Benjamin Tahirovic átlövése elsüvített a magyar kapu előtt. Mindkét csapat hajtott, kisvártatva újra Sallai előtt adódott lehetőség.

VARGA Barnabás; KOLASINAC, Sead
Varga Barnabás (j) és a bosnyák Sead Kolasinac 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

A játékrész második felére kicsit leült a játék. A 32. perc eseménye volt Nagy Zsolt közeli lövése, két perc múlva pedig Szoboszlaival szemben szabálytalankodtak, ezért 18 méterről, jó szögből végeztetett el szabadrúgást a magyar válogatott.

Maga a sértett tüzelt fölé, a 38. minutumban viszont Nagy Zsolt passza után, közelről már nem hibázott a Liverpool labdarúgója, aki akcióból megszerezte a vezetést Magyarországnak! Ezzel lezárt egy negatív szériát is, nyolc gól nélküli válogatott meccs után talált újra a kapuba Szoboszlai Dominik. Félidőben 1-0-ra állt a bosnyák–magyar összecsapás.

Az Európa-bajnokságon óriásit hibázó Anthony Taylor bíró vezeti a mai meccset

A németországi Európa-bajnokságon Anthony Taylor vezette a házigazda német válogatott és a későbbi győztes spanyol csapat negyeddöntőjét. A mérkőzést hosszabbítás után a spanyolok nyerték 2-1-re, azonban az Eb egyik legjobb meccse mégis az angol bíró hibájáról marad emlékezetes. A rendes játékidőben, 1-1-es állásnál (és a VAR-szobában ülő Stuart Attwell) nem ítélt büntetőt, amikor Jamal Musiala lövésénél a spanyol tizenhatoson belül Marc Cucurella kezéhez ért a labda.

Egy kényszerű változás Rossi kezdőcsapatában

Marco Rossi szövetségi kapitány a jelek szerint teljesen elégedett volt a három nappal ezelőtt pályára küldött együttessel, így a kapus Dibusz Dénes előtt Fiola Attila, Willi Orbán és a Hertha BSC védője helyett bekerülő Botka alkotja a védelmet. A jobb szélen Bolla Bendegúz, a balon Nagy Zsolt szerepel, az ellenfél akcióinak szűrése pedig Schäfer András és Nikitscher Tamás feladata lesz.

Mivel a hollandok ellen gólt szerző Sallai Roland kisebb problémája ellenére ezúttal is vállalta a játékot, így a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezetőnek nem kellett megbontania a szokásos támadó trióját, azaz a Galatasaray légiósa mellett a csapatkapitány Szoboszlai Dominik próbálja kiszolgálni az előretolt éket, a kétszeres magyar gólkirály Varga Barnabást.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata: Dibusz - Botka, Orbán, Fiola - Bolla, Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. - Sallai, Szoboszlai - Varga B.

Így hangolódtak a meccsre a magyar szurkolók

A zenicai stadion környékén már két-három órával a meccs előtt gyülekeztek a szurkolók, akik a szerb konyha remekeit – például a helyben frissen készült pljeskavicát vagy a csevapcsicsát – kóstolhatták meg. Azonban a magyar szurkolók nemcsak a Szarajevótól hetven kilométerre északnyugatra fekvő településen fordultak meg, hanem a bosnyák fővárosban is, ahol sokan kisebb csoportokban ellátogattak a Gazi Husrev-bég mecsethez, vagy éppen az Emberiesség Elleni Bűncselekmények és Népirtás Emlékmúzeumába. Akik korábban érkeztek, azoknak az esti meccs előtt még volt idejük az éppen negyven évvel ezelőtti, szarajevói téli olimpia elhagyatott bobpályáját is megtekinteni. Estére aztán Zenicába is megérkeztek a magyar szurkolók, akik mind az 550 jegyet megvették a vendégszektorba.

A szurkolók vonulásáról készült videót itt tekintheti meg:

Marco Rossi megelőzte Sebes Gusztávot 

Marco Rossi szövetségi kapitány hétfőn 70. mérkőzésén irányítja a magyar labdarúgó-válogatottat, ezzel megelőzte Sebes Gusztávot, így immár egyedüliként áll az örökrangsor második helyén.

A 2018 júniusában kinevezett szövetségi kapitány ugyanúgy egyetlen ciklus alatt érte el a 70 találkozót, mint az Aranycsapat legendás mestere az eggyel kevesebbet.

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakemberre és csapatára idén további két találkozó vár a Nemzetek Ligája élvonalában: legközelebb november 16-án Hollandia vendége lesz Amszterdamban, majd három nappal később Németországot fogadja a Puskás Arénában.

A rangsort a szövetségi kapitányi posztot két ciklusban ellátó Baróti Lajos vezeti 117 mérkőzéssel.

A szövetségi kapitányok rangsora a mérkőzésszám alapján:

név időszak mérkőzésszám

1. Baróti Lajos (1957–66, 1975–78) 117

2. Marco Rossi (2018-?) 70

3. Sebes Gusztáv (1949–56) 69

4. Mészöly Kálmán (1980–83, 1990–91, 1994–95) 61

5. Bicskei Bertalan (1989, 1998–2001) 45

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában