Interjú

2024.07.01. 07:00

Felébredt csipkerózsika álmából a Skyland – nagyot szól a Figyelem

Skyland a házban! Hosszú idő után új dallal és klippel jelentkezett a miskolci Skyland zenekar. A Figyelem című track nagyon bejön a rajongóknak, hiszen megidézi a zenekar legnagyobb sikereit és a kilencvenes évek hangulatát.

Horváth Imre

Batta Róbert Suta az új klippben

Fotó: MW

Batta Róbert „Sutával” a kezdetekről, a zenekar történetéről és az új dal keletkezéséről is beszélgettünk. De az is kiderül, hogy lesz-e folytatása az új nótának, vagy csak egyszeri fellángolásról van szó.

A kilencvenes évek végén kezdődött a Skyland története, amikor az első lemezetek megjelent, majd berobbantatok az Érezd a ritmust című dallal, ami igazi klubhimnusz lett. Akkor milyen volt a zenei piac, a közönség, hogy tapasztaltátok?

Szerintem mi voltunk az utolsó mohikánok ebből a korszakból, amikor még talán lehetett eladni lemezt. Igazából egyszemélyesként indult a Skyland és kiadóknál próbálkoztam dalokkal ezen a néven, meg is jelent egy track egy válogatáslemezen, de az igazi történet Szücsivel kezdődött. Ha most elmondhatom Szücsi helyett, neki gyakorlatilag már az orra alá volt téve a V-Tech-es szerződés. Én nem is tudom, biztos valami isteni sugallat lehetett, de pont abban az időszakban mentem el hozzá a régi formáció a Liquid Limbs kapcsán, egy rádióinterjúban dumálgattunk és mondtam, hogy én próbálkozom. Mondtam, hogy behozok egy alapot, ő pedig nyomjon rá valamit, mert nagyon imádom Szűcsinek a hangját azóta is, szerintem a legzseniálisabb magyar hang vagy orgánum. Ekkor vettük fel az Érezd a ritmust, amiből pár nap múlva vittem neki egy demót, és ez neki annyira megtetszett, hogy nem írta alá a V-Tech szerződést. És akkor a nulláról nekimentünk a dolognak, nem is tudom hány kiadónál jártunk és végül Szigeti Ferenc azt mondta, hogy megmutatta valamelyik gyermekének, és az azt mondta neki, hogy ez jó. Bevallotta, hogy semmit nem ért ehhez a műfajhoz, éppen akkor került oda a Hungarotonhoz, és azt mondta, hogy oké. Ezt azt hiszem a liftben mondta, ahogy mentünk fel a Fotex Toronyban, és akkor nagyon de nagyon megörültünk, hogy jé, miken múlik a magyar popzene.

Ketten gyakorlatilag egy ilyen 3-4 évig csináltátok a Skylandet.

Azt hiszem, kétezerben mondta ő, hogy már nincs kedve vagy nem akarja folytatni. Tehát kilencvennyolc és kétezer között.

Ez miért alakult így? Hogy látod ezt utólag?

Hát, én inkább maradnék ilyen diplomatikusan a háttérben. Ha ez a történet érdekel, akkor inkább Szücsit kérdezd. Nem tudom pontosan. Valószínű talán akkor egy kicsit lejjebb hagytak a bulik, tehát heti vagy havi szinten már nem volt annyi buli, ez játszhatott közre. Nem sokkal előtte jelent meg a második nagylemezünk, és gyakorlatilag nekem az összes olyan felvételt, amit playback bulikra szántam, fel kellett újra venni a saját hangommal. Tehát akkor nekem kemény volt hirtelen átállni, egyedül csinálni tovább. Én léptem Szücsi helyébe, gyakorlatilag én lettem az MC, úgymond, maradt a két táncoslány és így nyomtuk tovább.

 

Aztán, hogyan alakult később a Skyland sorsa?

Utána még én szerintem nyomtam egy olyan 2007-ig talán, még megcsináltam az Érezd a ritmusnak is egy új verzióját ilyen Benny Benass-is feelinggel, az is vitt egy darabig, aztán be kellett látnom, hogy ez eddig tart és nem tovább. Volt még egy-egy dal – amit valóban lehet dalnak nevezni, mert azért a Skyland összeset nem merném ebbe a kategóriába sorolni –, egy dalt pedig még szándékozom kiadni a jövőben egy újra kevert verzióban, ez a Minden álmod, ami leginkább az online térben volt sikeres. Akkor már nem léptem fel, de ez a dal még futott egy kört. Már nem voltak felkérések, csak 1-2, tehát igazából 2007-től mostanáig alvó állapotban volt a Skyland. Most pedig reloaded van.

Más zenei projekttel próbálkoztál közben?

Igen, hiszen a Liquid Limbs egy elég komoly, úttörő státuszt tudhatott magáénak a kilencvenes évek legelején. Az tehát a Skyland előtt és után is működött. Persze a Skyland sem az a tipikus diszkó zene volt, hanem azt mondták, hogy hiánypótló, ami egy résként még belefért a diszkókba.

Egyébként te végig Miskolcon laktál, nem fordult meg a fejedben az elköltözés?

Volt talán egy bő év a kilencvenesek évek első felében. Elhatároztuk, hogy addig nem jövünk haza, amíg ki nem adják az albumunkat, és ez tényleg egy gyönyörű időszak volt. Hihetetlen, hogy ha az ember őszinte szívből elhatároz valamit, akkor az tényleg meg tud valósulni. Az élő példa én vagyok, velem nagyon sok ilyen megtörtént. Ez tényleg egy csoda volt, és akkor egy évre felköltöztem, felköltöztünk Pestre többedmagammal. Viszont rájöttem arra, hogy nekem valahogy nagyon sűrű Budapest. Szerettem ott lenni, de amikor beértem a Tiszaira és ráültem a rossz zörgő villamosra – mert akkor még az volt –, akkor nyugodtam meg: de jó, hogy itthon vagyok. Úgyhogy ennyi volt az elköltözési kalandom.

Rátérve a friss dalodra, mondtad, hogy jött egy flow, de mégis miként alakult, hogy most írtál új zenét?

Nem vagyok ez a nagyon görcsös ragaszkodó a nem is tudom mihez. Mert sokan zenészek főleg a mainstreamben úgy vannak vele, hogy valamit csinálni kell, legyen valami, de én nem vagyok ilyen. Ha van ötlet, ha jön egy flow vagy inspiráció, akkor viszont érdekes módon nemcsak egyetlen ötlet jön nálam, hanem több is, és ez most is így történt. Igazából kétéves ez a felvétel, mert nem akarom már dalnak nevezni. Amikor megszületett, talán még volt is róla egy bejegyzés a közösségi oldalon, egy kis demót felvettem, ahogy csavartam a base line-t, ami ugye a fő motívuma ennek a felvételnek, és ki is raktam a Skyland Facebook-oldalára. És ott nagyon sok like jött rá. Nem tudom, mi miatt, de nem akkor csináltam meg, hanem jóval később. Ahhoz képest, amilyen maximalista vagyok, hamar összeállt egy végleges formává, de talán még azt is hozzá kell tenni, hogy én nemcsak felvételben gondolkozom, hanem  egységében: kell hozzá klip is. Rákattantam egy videós oldalra, ami ráadásul ingyenes, és ott nagyon jó felvételeket találtam, ekkor jött az ötlet, hogy ezekhez a felvételekhez tudok csinálni szinkront, és gyakorlatilag akkor állt össze egy egész. Saját felvételek is vannak benne, a graffiti itt-ott megjelenik, Miskolcon az Y-híd alatt a graffiti parkban vettem fel képeket.

Néztem a hozzászólásokat a klip alatt a Youtube-on és a Facebookon is, és nagyon sokan írták azt, hogy amikor meghallgatták, visszaugrottak a kilencvenes évekbe. Úgy láttam, hogy nagyon pozitív volt a fogadtatása a dalnak. Te mit tapasztaltál?

Igen, ez is érdekes és egyben kínzó kérdés volt bennem sokáig, hogy ha új Skyland-tracket készítünk, akkor menjek-e a mostani trendek után, ami a nyolcvanas éveket idézi. Arra pedig nem volt jellemző az, ami a kilencvenes évekre, hogy mindig jött egy nagyon komoly stílus, ha csak az elektronikus zenéket nézzük is. Sok újfajta hangzás jött egymás után, és akkor azok után konkrétan menni kellett, mert öt év múlva már érezted, hogy elavult. Persze mi is valamin felnőttünk, mindenkinek van egy táptalaja, de a mostani zenékben nem hallok mást, csak a nyolcvanas éveket. Ebből áll össze a mai napig is az összes mainstream, a legnagyobb nevek is. Meg most már mindenki dj és minden dj-nek van egy száma, ami biztos, hogy valaminek a feldolgozása, nagyon kevés olyan zenét hallok, ami saját kútfőből van. Tehát visszakanyarodva nagy dilemmám volt, hogy most mit csináljak, aztán a végén rájöttem, hogy semmit nem kell csinálni, ott kell folytatni, ahol abbahagytam. Van egy érdekes történetem. Egy miskolci rajztanárnő megengedi, hogy zenét hallgassanak rajzolás közben a diákjai. És mit ad Isten, a Skyland Figyelem című nótája felcsendült, és ő nagy büszkén mondta, hogy bizony személyesen ismer engem. Ezek 13, 14 éves gyerekek, és bejön nekik a zeném, hallgatják. Ledöbbentem, ezek szerint a kilencvenes évek és ez a veretős hangzás ugyanúgy be tud jutni a fiatalok ingerküszöbén. A videó alatt talán 1-2 elmarasztaló komment volt azzal kapcsolatban, hogy hogyan gondolom én ezt, hogy most a huszonnégy évvel ezelőtti műfajt előveszem, hát pontosan ebből, hogy nem hallok újat, sőt.

 

És akkor most hogy megjelent ez a trekk, hogyan tovább?

Hát kint van a klip, az még most organikusan elég jól terjed, mert erre is nagyon oda kell figyelni. Hogyha már egy kicsit kezd laposodni az érdeklődés, akkor meg kell tolni promócióval. Ez fog majd történni. Illetve vannak új dalok, 3-4 is, ami már alappal és szöveggel rendelkezik. Lehet, hogy idén kijön még egy új dal. Meglátjuk, nem tudom most még, de szeretném. Illetve őszre már jó lenne, hogyha tudnék pár bulit is vállalni, diszkós vagy fesztiválos fellépést. Bizakodó vagyok.

További videós tartalmainkért keresd fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!