2019.06.16. 09:30
Ahol lehet vagy kell, ott jöhet a másodvetés
Ne hagyjunk parlagon területet a kertünkben, ültessünk folyamatosan!
Még vethetünk uborkát is
Forrás: Dreamstime
Korábban is ejtettünk már szót a másodvetés hasznáról és fontosságáról, amit érdemes elkezdeni amint lehet, hogy igazán jó termést kapjunk.
Betakarítás után
Ha a veteményes ágyásokból a legkorábbi termést betakarítottuk, időszerű a tavaszi zöldségek helyére az úgynevezett másodvetést alkalmazva más, rövid tenyészidejű zöldségfajták magjait elvetni. Az lényeges kitétel, hogy ne ugyanazt a növényt ültessük adott területre, ágyásba, mint amelyet korábban. A retek helyére például inkább valamilyen káposztaféle menjen – vagy palánták. A megtisztított ágyásokat fel kell ásni és jól elgereblyézni a magok számára. A másodvetésre alkalmas zöldségfélék elsősorban az őszi káposztafélék, fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, karalábé. Megemlíthetjük még a kelbimbót, valamint a póréhagymát, amelyet érdemes palántázni. Közös tulajdonságuk, hogy télállók, ennél fogva mindig csak a szükséges mennyiséget kell betakarítani.
Vethetünk zöldbabot, uborkát, őszi retket, karottát – ismertebb nevén rövid gyökerű sárgarépát is. Ideje elvetni a gumós köményt, most biztos nem magzik fel, és ha marad szabad helyünk a konyhakertben, nyárutóján vethetünk még sóskát, spenótot, madársalátát, fejes salátát. Ha valaki ősszel szeretne zöldborsót szedni, akkor augusztus végén vesse el a magokat – ha hosszú ősz következik, akkor még szép termést takaríthat be. Az időjárás átalakulása miatt egyre több növényünk válik alkalmassá a másodvetéshez, illetve nem ritka, hogy egy ágyásban három vetés is megterem egy évben.