2020.02.22. 12:30
Hét nap, hét gabona – régi korok szerint a böjt
Régen, a gabonáknak megvolt a saját napjuk.
Évszázadokon át a hét napjai a bolygóknak megfeleltetett istenségekkel álltak kapcsolatban. Minden gabonának megvolt a napja.
Hétfőt tartották a Hold napjának, amikor rizst ettek. Kedd volt a Mars napja, amikor az árpa volt soron. Szerdán, Merkúr napján kölest főztek, csütörtökön, Jupiter napján jött a rozs. Pénteken, Vénusz napján zabból készült ételt tettek az asztalra. Szombat, Szaturnusz napja, amikor kukoricából főztek. Végül vasárnapra, a Nap napjára maradt a búza. Egy igazi keddi csemege lehet az árpából készült háromhagymás gersli – hántolt árpagyöngy – rizottó.
Háromhagymás gersli
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg gersli, 6 szál újhagyma, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 l húsleves, só, bors
Elkészítése: A gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és vajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük. Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Felöntjük a húsleves felével és 25 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a húsleves másik felét, és fedő alatt 15 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul. Ízlés szerint adhatunk még hozzá vajat, reszelt parmezánt.
(A borítóképen: Gersli | Fotó: Shutterstock/Illusztráció )