fiatalkorúak börtöne

2020.06.16. 19:30

Egy piacképes szakmával kezdhetnek majd új életet

Festőnek, mázolónak, tapétázónak tanulhattak a börtön falai között.

Horváth Imre

Forrás: BAZ megyei BV Intézet

A büntetés-végrehajtás kiemelt és fontos célja a fogvatartottak reintegrációja, a társadalomba való visszailleszkedésének segítése. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a fogvatartottak folytassák alapfokú és középiskolai tanulmányaikat, illetve befejezzék, valamint piacképes szakmát sajátítsanak el a börtön falain belül.

Festőnek tanultak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében a 2018/2019-es tanévben festő, mázoló, tapétázó szakmaképzés indult. A kétéves képzési időben a tervezett 16 fogvatartott helyett 22-en kezdték el az oktatást. A szakképzés közismereti tantárgyak tanítása nélkül helyezte előtérbe a gyakorlati, illetve a szakmai oktatást. A szakképzés megkezdésének egyik fontos feltétele volt az alapfokú tanulmányok befejezése. A kétéves képzés záróvizsgáját május 22-én tartották, mely során számot adhattak gyakorlati tudásukról a képzést elvégző fiatalok. A vizsga során önállóan kellett dolgozniuk, be kellett mutatniuk, hogyan kell szakszerűen falat festeni, tapétázni, illetve mázolni.

A fiatalok vizsgamunkájának köszönhetően immár egy megújult tantermet vehetnek majd birtokba a tanulmányaikat folytató fogvatartott-társaik. A gyakorlati tudásuk bemutatásán túl számot kellett adniuk elméleti tudásukról is, melyet mind az öt vizsgázó sikeresen teljesített.

A munka pozitív hatása

A szakma megszerzése lehetőséget nyújt arra is, hogy a fogvatartottak a büntetés-végrehajtási intézeten belül történő munkáltatás során kamatoztathassák tudásukat, hasznosan töltsék a mindennapjaikat.

A fogvatartottak oktatásának célja a szakmai ismeretek elsajátítása mellett, hogy megismerjék a munka pozitív hatásait, szabadulásukat követően képesek legyenek az önálló munkára, törekedve a szakmájukban történő elhelyezkedésre. Ezzel is csökkentve a bűnismétlés kockázatát, segítve a szabadulás utáni társadalomba való visszailleszkedésüket.

(A borítóképen: A sikeres vizsga eredménye a bizonyítvány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában